Στη Βουλή φέρνει ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου- Δραπετσώνας  (Αρ. Πρωτ. 17/26-9-2022) μέσω της οποίας απαιτούν την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων με τα δικαιώματα των μαθητών των Μουσικών Σχολείων και δη του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντιστρόφως.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος αναδεικνύει την κατάφωρη αδικία που υπάρχει για τους μαθητές των Καλλιτεχνικών σχολείων σε σχέση με αυτούς των Μουσικών, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι μεν μαθητές των Μουσικών σχολείων απολαμβάνουν του προνομίου της δωρεάν μετακίνησης όταν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα (με χιλιομετρικό περιορισμό μέχρι 1500 μέτρων και άνω για αυτούς που δεν μεταφέρουν), ενώ αντίθετα για τους μαθητές των Kαλλιτεχνικών σχολείων ισχύει κατά παράβαση της ισονομίας, χιλιομετρικός περιορισμός 3000 μέτρων για τα Γυμνάσια και 5000 μέτρων για τα Λύκεια.

Ο Σύλλογος εκφράζει την ανησυχία του για πιθανά μυοσκελετικά προβλήματα που προκύπτουν από τη μετακίνηση μαθητών των Καλλιτεχνικών σχολείων, που διαμένοντας σε απόσταση απαγορευτική σύμφωνα με τους περιορισμούς φορτωμένοι με αρκετά κιλά, υποχρεούνται πεζοί να εκτελούν καθημερινά χιλιόμετρα, λόγω της αδυναμίας των γονιών τους να τους μεταφέρουν με ίδια μέσα. Τονίζει την απαράδεκτη διάκριση εις βάρος των μαθητών των Καλλιτεχνικών σχολείων και ζητά από την πολιτεία την ισονομία και την αναγνώριση το ίδιου δικαιώματος στη δωρεάν μετακίνηση που έχουν οι μαθητές των Μουσικών σχολείων.

Κλείνοντας συντάσσεται με το πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών σχολείων για δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών των Καλλιτεχνικών & Μουσικών σχολείων χωρίς κανένα χιλιομετρικό περιορισμό.

Ακολουθεί η Αναφορά του βουλευτή  και η  επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου- Δραπετσώνας

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

για τους κ.κ.

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργό Εσωτερικών

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργό Οικονομικών

Θέμα : Να θεσμοθετηθεί άμεσα η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών των Καλλιτεχνικών σχολείων από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντίστροφα, με τους όρους που ισχύουν και για τα Μουσικά σχολεία

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου- Δραπετσώνας  (Αρ. Πρωτ. 17/26-9-2022) μέσω της οποίας αιτείται του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντιστρόφως, ήτοι την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τα δικαιώματα των μαθητών των Μουσικών Σχολείων.

Στην επιστολή του  ο Σύλλογος  αναδεικνύει την αδικία που υπάρχει για τους μαθητές των Καλλιτεχνικών σχολείων σε σχέση με αυτούς των Μουσικών, καθώς  σύμφωνα με τον νόμο οι μεν μαθητές των Μουσικών σχολείων απολαμβάνουν του προνομίου της δωρεάν μετακίνησης όταν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα (με χιλιομετρικό περιορισμό μέχρι 1500 μέτρων και άνω για αυτούς που δεν μεταφέρουν), ενώ αντίθετα για τους μαθητές των Kαλλιτεχνικών σχολείων ισχύει κατά παράβαση της ισονομίας, χιλιομετρικός περιορισμός 3000 μέτρων για τα Γυμνάσια και 5000 μέτρων για τα Λύκεια.

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές των Καλλιτεχνικών σχολείων έχουν, όπως και των Μουσικών, καθημερινά 8ωρο πρόγραμμα διδασκαλίας καθημερινά και μεταφέρουν, ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών τους, εκτός από την τσάντα και διάφορα αντικείμενα απαραίτητα για πραγματοποίηση των ειδικών μαθημάτων –  τσάντες με κασετίνες χρωμάτων, πινέλα, βιβλία τέχνης, καβαλέτα ή τελάρα ζωγραφικής, είδη ένδυσης και υπόδησης, πετσέτες κ.λπ. –   που επιβαρύνουν τις μετακινήσεις τους, δεν τους αναγνωρίζεται από την πολιτεία το ίδιο δικαίωμα στην δωρεάν μετακίνηση που έχουν οι μαθητές των Μουσικών σχολείων.

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας  αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μια μαθήτρια εικαστικής κατεύθυνσης (11-14 χρονών) που κατοικεί π.χ. σε απόσταση 2,9 χλμ από το σχολείο, είναι υποχρεωμένη να διανύει πεζή 5,8 χλμ καθημερινά, επί μιάμιση ώρα, μεταφέροντας 8-10 κιλά στις πλάτες της!», γεγονός άκρως επικίνδυνο για τη μυοσκελετική διάπλαση των παιδιών που φοιτούν στα συγκεκριμένα σχολεία, αποθαρρύνοντάς τα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτά, καθώς οι εργαζόμενοι γονείς τους αδυνατούν να τους παρέχουν μετακίνηση με ιδία μέσα. Μια τέτοια διάκριση  καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών αυτών στην εκπαίδευση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας  ζητά  ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά, καθώς και ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση, απαιτεί τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντίστροφα, όπως ισχύει για τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων και υποστηρίζει το πάγιο αίτημα της της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών σχολείων για δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών των Καλλιτεχνικών & Μουσικών σχολείων χωρίς κανένα χιλιομετρικό περιορισμό.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας που να απαντούν και να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα που καταγράφει αναλυτικά στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Αθήνα, 26-09-2022

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Τηλ. 6973870392 & 6942469547 & 6936596736

Ημερομηνία 26/09/2022

Αρ. πρωτ. 17

Προς τους:

  1. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζωή Μακρή
  2. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανό Πέτσα
  3. Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλο
  4. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα
  5. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Κοιν/ση:

  1.  Περιφέρειας Αττικής / Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Νικόλαο Πέππα
  2. Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων
  3. Α.Σ.Γ.Μ.Ε.
  4. Κοινοβουλευτικές ομάδες
  5. ΜΜΕ

ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ              

Σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την

 α) υπ’ αρ. 50025/2018 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορώ ν «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (Β’ 4217)παρ. 4 του άρθρου 1 &

β) την υπ’αρ. 53173/2022 τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ του 1ου εδάφιου της παρ. 4 του άρθρου 1:

«Η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, δύναται να πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υπό την προϋπόθεση της επιλογής του πλησιέστερου της περιοχής του μαθητή αντίστοιχου σχολείου, όπως καθορίζεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Για τους μαθητές των μουσικών σχολείων που δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, η δωρεάν μεταφορά από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντίστροφα, ισχύει υπό τον χιλιομετρικό περιορισμό των 1.500 μέτρων και άνω και σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 2 (παρ.1). Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας βεβαιώνει τη μεταφορά βαρέων και ογκωδών μουσικών οργάνων.

Σε αντίθεση με την παραπάνω νομοθέτηση δωρεάν μετακίνησης μαθητών με δημόσια σύμβαση, που ισχύει για τα Μουσικά σχολεία (δηλ. χιλιομετρικό περιορισμό 1.500 μέτρων και άνω για μαθητές που δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα και κανένα χιλιομετρικό περιορισμό για τους υπόλοιπους), η δωρεάν μεταφορά των μαθητών των Καλλιτεχνικών σχολείων κατά παράβαση της ισονομίας στη χώρα μας, ισχύει υπό τον χιλιομετρικό περιορισμό των 3.000 μέτρων για τα γυμνάσια και των 5.000 μέτρων για τα λύκεια.

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές των Καλλιτεχνικών σχολείων έχουν, όπως και των Μουσικών, 8ωρο πρόγραμμα διδασκαλίας καθημερινά, παρότι καθημερινά μεταφέρουν (εκτός από την τσάντα με τα βιβλία-τετράδια για τα μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, που ζυγίζει περίπου 5 κιλά), ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών τους και τσάντες με κασετίνες χρωμάτων, πινέλα, βιβλία τέχνης, καβαλέτα ή τελάρα ζωγραφικής, είδη ένδυσης & υπόδησης εκγύμνασης, πετσέτες, βιβλία σεναρίων ή βαλίτσα-φάκελο σχεδίων κτλ που έχουν όγκο και επιπλέον βάρος περίπου 3-5 κιλά, ωστόσο δεν τους αναγνωρίζεται από την πολιτεία το ίδιο δικαίωμα στην δωρεάν μετακίνηση που έχουν οι μαθητές των Μουσικών σχολείων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, μια μαθήτρια εικαστικής κατεύθυνσης (11-14 χρονών) που κατοικεί π.χ. σε απόσταση 2,9 χλμ από το σχολείο, είναι υποχρεωμένη να διανύει πεζή 5,8 χλμ καθημερινά, επί μιάμιση ώρα, μεταφέροντας 8-10 κιλά στις πλάτες της! Τέτοιες κακοποιητικές εικόνες, που καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών, δεν βλέπουμε μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, αλλά και στα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας! Αυτό που συμβαίνει είναι άκρως βλαπτικό για την μυοσκελετική διάπλαση* των συγκεκριμένων παιδιών και βασικός λόγος αποθάρρυνσης αρκετών μαθητών στη συνέχιση των σπουδών τους στo Καλλιτεχνικό σχολείο μας, καθώς οι εργαζόμενοι γονείς τους αδυνατούν να τους παρέχουν μετακίνηση με ίδια μέσα. Kατ’ αυτό τον τρόπο, καταπατάται το συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμα των συγκεκριμένων μαθητών στην εκπαίδευση.

Για τους παραπάνω λόγους, ως Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας:

1) απαιτούμε την άμεση εξίσωση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο μας και αντίστροφα, με τα δικαιώματα των μαθητών των Μουσικών Σχολείων και σας γνωρίζουμε οτι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των παιδιών μας και να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά μας και την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση.

2) υποστηρίζουμε το πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών σχολείων για δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών των Καλλιτεχνικών & Μουσικών σχολείων χωρίς κανένα χιλιομετρικό περιορισμό.