Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, αν. τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών:

Για τη λειτουργία της Βουλής τον καιρό των «αρίστων»

Εκεί που νόμιζα πως έχει πιάσει πάτο, η ασέβεια της Νέας Δημοκρατίας προς τη κοινοβουλευτική λειτουργία με διαψεύδει, προχωράει ακόμα πιο κάτω. Από την ώρα που τελείωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε σε τέσσερις συνεδριάσεις της το νομοσχέδιο, από χθες το βράδυ μέχρι τις 9.00 η ώρα το πρωί που ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια το «επιτελικό κράτος», οι «άριστοι» φέρατε σωρό τροπολογιών με είκοσι εννέα άρθρα και εκατόν ενενήντα σελίδες (!), στις 8 το βράδυ, στις 10 το βράδυ, στις 11 το βράδυ. Δεν έχει πάτο η κοινοβουλευτική σας ασέβεια.

Για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα, ούτε τους κανόνες. Το ερώτημα για όσους μεγαλώσαμε και κατοικούμε στην περιοχή του Πειραιά είναι αν αυτές οι διατάξεις ωφελούν τον τομέα της Ναυπηγοεπισκευής. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που λένε όλοι στον Πειραιά, ακόμα και οι θεσμικοί εκπρόσωποι είναι ότι δεν ωφελούν, αλλά και οι «Σκαραμαγκίτες», οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά γνωρίζουν καλύτερα από όλους τι εξυπηρετούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνετε.

Το είπα στην Επιτροπή, δεν είπατε τίποτα, το ξαναλέω και εδώ. Η Κυβέρνηση εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα και κάνω την καταγγελία εδώ από το πιο επίσημο Βήμα. Συζητάμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιώτη υπέρ ιδιώτη για να εξυπηρετηθεί όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Και κάνω την καταγγελία που κυκλοφορεί ήδη στον Πειραιά ότι πριν το νομοσχέδιο εμφανίστηκε κάποιος κύριος στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών τα οποία θα απαλλοτριωθούν υπέρ ιδιωτών και τους πρότεινε την εξαγορά. Αρνήθηκαν οι άνθρωποι για τους δικούς τους λόγους και τους είπε: «Αρνείστε, θα δείτε τι θα γίνει σε λίγο καιρό». Είδαμε τι έγινε, ήρθε το νομοσχέδιο. Το ξαναλέω, εξυπηρετείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Για τις αντιδράσεις φορέων για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο

Είναι σαφέστατο τι λέει η κοινωνία του Πειραιά και τι λένε οι φορείς του Πειραιά. Σε ανακοίνωσή του το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά δια του δραστήριου Προέδρου του Βασίλη Κορκίδη: «Δια του παρόντος νομοσχεδίου ευνοείται ο ιδιώτης που πλειοδότησε στους δύο από τους τρεις συνολικά διαγωνισμούς που έγιναν, ενώ όσοι απέκτησαν τμήματα της πρώην ενιαίας έκτασης μέσω του τρίτου διαγωνισμού όχι μόνο δεν ευνοούνται αναλογικά, αλλά αντιμετωπίζουν και τον σαφή κίνδυνο να υποστούν αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ ενός ευνοούμενου. Δεν πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα απαλλοτρίωσης ακινήτων από επενδυτές υπέρ άλλου επενδυτή όταν μάλιστα το κράτος πούλησε τα προς επένδυση ακίνητα στους πρώτους μόλις προ διετίας για τον ίδιο σκοπό». Εγώ το λέω αλλιώς, ευνοείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Συνεχίζει το ΕΒΕΠ «Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στο μέλλον και να προκαλέσει επενδυτική ανασφάλεια». Τα ξέρετε όλα αυτά, σας τα έχουν πει, αλλά το κίνητρο για το οποίο τα κάνετε είναι ισχυρότερο.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο το Επιμελητήριο, είναι και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας που με σαφήνεια το έχει δημοσιοποιήσει «Η χωροθέτηση πληθώρας χρήσεων στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου χωρίς ιεράρχηση δημιουργεί κινδύνους εκτροπής από την κύρια δραστηριότητα του σύγχρονου ναυπηγείου. Είναι αναγκαίο να οριστεί σαφώς….».

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι φορείς. Είναι και ο Δήμος Χαϊδαρίου που επισημαίνει με σαφήνεια τι πρόκειται να γίνει στη συγκεκριμένη έκταση και ότι το νομοσχέδιό σας επιτρέπει στον επενδυτή να εγκαταστήσει στην έκθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όχι μόνον ναυπηγικές δραστηριότητες, αλλά και διάφορες άλλες χρήσεις και μάλιστα υψηλής όχλησης.

Δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λένε οι πάντες. Καταλαβαίνουμε όμως το κίνητρό σας και τους λόγους.

Για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το «πόθεν έσχες»

Η τροπολογία για το «πόθεν έσχες» έχει σαφέστατο σκοπό να ρίξει άπλετο φως, θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια γύρω από το «μαύρο» χρήμα που έχει σχέση με πολιτικούς, με δημοσιογράφους, με αυτούς που ασκούν εξουσία. Και έχουμε πολλά επιχειρήματα γι’ αυτό. Και έχετε πολλά επιχειρήματα για να το καλύψετε.

Αληθεύει αυτό που διαβάσαμε ότι για ατομικό δάνειο αρχηγού κόμματος που είχε παρθεί για εφημερίδα της επαρχίας τώρα εμφανίζεται στο «πόθεν έσχες» ότι είναι ιδιοκτήτης ο αρχηγός κόμματος του ενός τετάρτου του δανείου; Αν ψηφίσετε την τροπολογία, θα φανεί ποιοι ανέλαβαν το υπόλοιπο δάνειο και για ποιους λόγους το ανέλαβαν.

Για τις …επιτυχείς προβλέψεις του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης

Εξηγήστε μου κ. Σταϊκούρα κάτι το οποίο είπατε την 1η Νοεμβρίου 2021: «Φαινόμενο διεθνές και εξωγενές, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη απόκλιση προσφοράς και ζήτησης και αν και είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο είναι παροδικό». Μιλούσατε για την ακρίβεια. Το παροδικό για εσάς τι έννοια έχει; Καμιά πενταετία, καμιά δεκαετία;

https://youtu.be/mfOzY-d5iS8

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κάθε μέρα που περνάει θεωρώ ότι έχει πιάσει πάτο η κοινοβουλευτική τακτική, η κοινοβουλευτική ασέβεια της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία της Βουλής. Κάθε μέρα διαψεύδομαι. Βλέπω ότι δεν έχει πιάσει πάτο. Υπάρχει ακόμα και πιο κάτω να πάτε.

Είχαμε σε αυτό το νομοσχέδιο τέσσερις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να συζητήσουμε αναλυτικά ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα. Τελείωσε χθες η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Στις 20.00 η ώρα το βράδυ το «επιτελικό» σας κράτος, οι «άριστοι», έφεραν τροπολογία με εννέα άρθρα, εξήντα σελίδες. Στις 22.00 η ώρα το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα φέρει τις επόμενες ημέρες και άλλο νομοσχέδιο  – τόσο πολύ οργάνωση το «επιτελικό» κράτος – έφερε άλλη τροπολογία με δεκατρία άρθρα και ογδόντα σελίδες. Στις 23.00 η ώρα το βράδυ θυμήθηκαν να φέρουν άλλη τροπολογία με επτά άρθρα, σαράντα δύο σελίδες.

Από την ώρα που τελείωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που συζητήσαμε το νομοσχέδιο αυτό χθες το βράδυ, μέχρι τις 9.00 η ώρα το πρωί που ξεκινήσαμε, φέρατε τροπολογίες με είκοσι εννέα άρθρα και εκατόν ενενήντα σελίδες. Δεν έχει πάτο η κοινοβουλευτική σας ασέβεια και δημιουργείται ένα προηγούμενο, το οποίο θα το βρείτε μπροστά σας, διότι δεν θα έχετε δικαίωμα για να μιλάτε, όχι επειδή θα κάνουμε εμείς τα ίδια, αλλά επειδή δεν θα μπορείτε να κάνετε κριτική σε οποιονδήποτε άλλο για την λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Δεν έχει, όμως, πάτο το βαρέλι και της πολιτικής σας τακτικής. Θεωρούσα ότι κάποιες προφάσεις, κάποιους κανόνες, κάτι θα τηρούσατε. Και θέλω να μιλήσω για το θέμα των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και εδώ θα χρειαστεί και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να μου διευκρινίσουν κάτι, γιατί έχω μπερδευτεί λίγο. Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το ερώτημα για όσους μεγαλώσαμε, ζούμε, είμαστε στην περιοχή του Πειραιά είναι αν αυτές οι διατάξεις ωφελούν τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.

Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που λένε όλοι στον Πειραιά, ακόμα και οι θεσμικοί εκπρόσωποι -και θέλω να ακούσω μετά άλλους Βουλευτές από την περιοχή του Πειραιά που θα βγουν και θα μιλήσουν εδώ για αυτό το ζήτημα- είναι ότι δεν ωφελούν. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το λένε και οι ίδιοι οι λεγόμενοι «Σκαραμαγκίτες», από τη λέξη μάγκας και εργαζόμενος στο Σκαραμαγκά. Το λένε οι «Σκαραμαγκίτες», όπως λέμε στον Πειραιά, αυτούς που δουλεύουν στο Σκαραμαγκά, διότι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τι εξυπηρετούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνετε.

Το είπα στην Επιτροπή. Απορώ ότι δεν αγανάκτησε κανένας. Για άλλα πράγματα αγανακτείτε, φωνάζετε. Γι’ αυτό τίποτα δεν είπατε. Το ξαναλέω και εδώ. Είπα στην Επιτροπή και το λέω με σαφήνεια κοιτώντας σας, εξυπηρετείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η Κυβέρνηση εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και το λέω αυτό για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια δύο είναι μόνο εδώ. Δεν βλέπω άλλους να στηρίζουν το νομοσχέδιο. Το λέω, όμως, γιατί έχω απορία και για τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν θα ψηφίσουν επί της αρχής «ναι» για το νομοσχέδιο. Η Κυβέρνηση εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα και κάνω την καταγγελία εδώ από το πιο επίσημο Βήμα, διότι τι συζητάμε εδώ;

Συζητάμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιώτη υπέρ ιδιώτη, για να εξυπηρετηθεί όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Και σας κάνω εδώ την καταγγελία που κυκλοφορεί ήδη στον Πειραιά, ότι πριν το νομοσχέδιο εμφανίστηκε κάποιος κύριος στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών, τα οποία θα απαλλοτριωθούν υπέρ ιδιωτών και τους πρότεινε την εξαγορά. Αρνήθηκαν οι άνθρωποι για τους δικούς τους λόγους και τους είπε: «Αρνείστε, θα δείτε τι θα γίνει σε λίγο καιρό». Είδαμε τι έγινε, ήρθε το νομοσχέδιο.

Το ξαναλέω. Εξυπηρετείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και δεν το λέμε αυτό μόνο εμείς. Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά: «Να μην θιγούν τα επιχειρηματικά και επενδυτικά συμφέροντα των επιχειρήσεων… Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην εκ νέου ανάπτυξη των ναυπηγείων θα πρέπει να τύχει νέας επεξεργασίας. Δια του παρόντος νομοσχεδίου ευνοείται ο ιδιώτης που πλειοδότησε στους δύο από τους τρεις συνολικά διαγωνισμούς που έγιναν, ενώ όσοι απέκτησαν τμήματα της πρώην ενιαίας έκτασης μέσω του τρίτου διαγωνισμού όχι μόνο δεν ευνοούνται αναλογικά, αλλά αντιμετωπίζουν και τον σαφή κίνδυνο να υποστούν αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ ενός ευνοούμενου». Εγώ το λέω αλλιώς. Ευνοείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Πάλι το Επιμελητήριο: «Δεν πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα απαλλοτρίωσης ακινήτων από επενδυτές υπέρ άλλου επενδυτή όταν μάλιστα το κράτος πούλησε τα προς επένδυση ακίνητα στους πρώτους μόλις προ διετίας για τον ίδιο σκοπό».

Είναι σαφέστατο, λοιπόν, το τι λέει η κοινωνία του Πειραιά και το τι λένε οι φορείς του Πειραιά. Και θα σας διαβάσω μόνο αυτό και θα επισημάνω τον κίνδυνο το οποίο πολύ σωστά λέει το Επαγγελματικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Πρόεδρός του, ο δραστήριος Βασίλης Κορκίδης: «Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στο μέλλον και να προκαλέσει επενδυτική ανασφάλεια». Τα ξέρετε όλα αυτά, σας τα έχουν πει, αλλά το κίνητρο για το οποίο κάνετε, όλα αυτά που κάνετε, είναι ισχυρότερο.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο το Επιμελητήριο, είναι και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας που με σαφήνεια το έχει δημοσιοποιήσει και το είπε: «Η χωροθέτηση πληθώρας χρήσεων στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου χωρίς ιεράρχηση δημιουργεί κινδύνους εκτροπής από την κύρια δραστηριότητα του σύγχρονου ναυπηγείου. Είναι αναγκαίο να οριστεί σαφώς….».

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι φορείς. Είναι και ο Δήμος Χαϊδαρίου που επισημαίνει με σαφήνεια το τι πρόκειται να γίνει στη συγκεκριμένη έκταση και το ότι επιτρέπει το νομοσχέδιό σας στον επενδυτή να εγκαταστήσει στην έκθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όχι μόνον ναυπηγικές δραστηριότητες, αλλά και διάφορες άλλες χρήσεις και μάλιστα υψηλής όχλησης.

Δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λένε οι πάντες. Καταλαβαίνουμε, όμως ,το κίνητρό σας και τους λόγους.

Δύο κουβέντες και κλείνω, κύριε Πρόεδρε,. Θα μιλήσω πρώτα απ’ όλα για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει. Η τροπολογία για το «πόθεν έσχες» έχει σαφέστατο σκοπό να ρίξει άπλετο φως. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια γύρω από το «μαύρο» χρήμα που έχει σχέση με πολιτικούς, με δημοσιογράφους, με αυτούς που ασκούν εξουσία. Και έχουμε πολλά επιχειρήματα γι’ αυτό. Και έχετε πολλά επιχειρήματα για να το καλύψετε.

Ερώτηση. Αληθεύει αυτό που διαβάσαμε ότι για ατομικό δάνειο αρχηγού κόμματος που είχε παρθεί για εφημερίδα της επαρχίας τώρα εμφανίζεται στο «πόθεν έσχες» ότι είναι ιδιοκτήτης ο αρχηγός κόμματος του ενός τετάρτου του δανείου; Αν ψηφίσετε την τροπολογία, θα φανεί το ποιοι ανέλαβαν το υπόλοιπο δάνειο και για ποιους λόγους το ανέλαβαν.

Και επειδή θα μιλήσετε, κύριε Σταϊκούρα, σας παρακαλώ πολύ εξηγήστε μου κάτι το οποίο είπατε την 1η Νοεμβρίου του 2021: «Φαινόμενο διεθνές και εξωγενές, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη απόκλιση προσφοράς και ζήτησης και αν και είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο είναι παροδικό». Μιλούσατε για την ακρίβεια. Το παροδικό για εσάς τι έννοια έχει; Καμιά πενταετία, καμιά δεκαετία;