«Ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε ο Τρύφων Αλεξιάδης την επιχειρηματολογία στελεχών της ΝΔ, που προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μιλούν για την πορεία και την τιμή της μετοχής της, ενώ ξεχνούν να αναφερθούν στις υπέρογκες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών της με «κάποιο από αυτά να αμείβεται με 1000 ευρώ την ημέρα και η ΝΔ να έχει φροντίσει να του καταργήσει και την εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να μην τον επιβαρύνει φορολογικά, για να μπορεί να χτίσει πολύ καλό εξοχικό…»

Καλεσμένος στο ACTION 24, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της ΝΔ, όπως του κ. Χατζηδάκη που στις 16 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο του Economist έλεγε «προχωράμε τώρα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να …πέσουν οι τιμές» και αποδείχτηκε πως «έλεγαν ψέματα, ήξεραν την πραγματικότητα και έλεγαν ψέματα!».

Όσο για την κωλυσιεργία με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τις παραπομπές στη ΡΑΕ για την ανεύρεση των στοιχείων, οι πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ καταλύουν τον ρόλο της ανεξάρτητης αρχής, καθώς «αποκαλύφθηκε στη Βουλή επιστολή δια της οποίας το αρμόδιο υπουργείο υπέδειξε στην ΡΑΕ το πώς θα προσδιοριστούν τα αποκαλούμενα “υπερέσοδα”. Υπήρξε παρέμβαση από το υπουργείο στον προσδιορισμό, για αυτό και υπάρχει αμφισβήτηση για το ποσό». Η τηλεοπτική δήλωση εξάλλου του βουλευτή της ΝΔ κ. Μπ. Παπαδημητρίου, ότι ιδιωτικές εταιρείες πίεσαν για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ, αποδεικνύουν και τις παρεμβάσεις και την κατάλυση της έννοιας της ανεξάρτητης αρχής.

Για το θέμα της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε κατηγορηματικά «αντίθετος στη λογική του πρόθυμου συνεργάτη, που έχει υιοθετήσει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός. Καταπατά την εξωτερική πολιτική που χάραξαν στελέχη της δικής του παράταξης στο παρελθόν και ακολουθεί μια άλλη εξωτερική πολιτική, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η χώρα μας να στέλνει οπλισμό και να εμπλέκεται στη σύρραξη στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή η Αμερική να του στέλνει το μήνυμα, ενισχύοντας την Τουρκία. Είναι επικίνδυνα αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι για τα εθνικά θέματα χρειάζεται περισσότερος διάλογος με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και μέσα στο κόμμα του με τα προβλήματα που έχει…. Θεώρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι έπρεπε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση και να την στηρίξει στο συγκεκριμένο θέμα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει. Κριτήριο μας το όφελος της χώρας και όχι το κομματικό. Δυστυχώς η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε πάρα πολλούς τομείς και στο ευαίσθητο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία είναι λάθος και τα λάθη αυτά τα πληρώνουμε. Υπήρχαν οι διαπραγματεύσεις για ετήσια αναπροσαρμογή, εμείς δεν θα κάναμε συμφωνία, να παραδώσουμε επ΄ αόριστο τις βάσεις».

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που αποκάλυψαν και τα κυβερνητικά ψέματα περί μεγάλων μειώσεων «φαίνεται πλέον τι ψέματα έλεγαν και τι ήρθε στα εκκαθαριστικά. Τώρα πλέον ο κόσμος καταλαβαίνει αν τα ψέματα που έλεγε η ΝΔ για τις μεγάλες μειώσεις αφορούν την πραγματικότητα».