Μαζί με τη μάχη εντός Βουλής για τον προϋπολογισμό, αγωνιστικό διάλειμμα στο δρόμο,

διεκδικώντας δικαιοσύνη, πρόληψη και ισότητα, στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν φέτος, στη συγκέντρωση μνήμης της Πρωτοβουλίας Κατά των Γυναικοκτονιών.

Το κείμενο των 18 γυναικείων οργανώσεων που συγκροτούν την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών με αφορμή τις 17 γυναικοκτονίες στη χώρα μέσα στο 2021.

16 + 1 γυναίκες* δεν είναι πια μαζί μας, δε θα δουν ξανά το φως του ήλιου, δε θα χαρούν τη ζωή, τα παιδιά τους, όσες και όσους αγάπησαν, γιατί η πατριαρχία οπλίζει το χέρι των υποτιθέμενων συντρόφων.

16 + 1 γυναίκες σφαγιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, πυροβολήθηκαν, χωρίς βοήθεια, γιατί ο πατριαρχικός φόβος αφήνει τις γειτόνισσες και τους γείτονες αδρανείς και άπραγους.

16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η αστυνομία δυσκολεύεται να φτάσει έγκαιρα, εκεί όπου την καλούν και να σώσει από την ενδοοικογενειακή βία και τις απειλές.

16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η κοινωνία εκπαιδεύει αγόρια νταήδες και κορίτσια θύματα, προσφερόμενους δολοφόνους και δολοφονημένες του αύριο, που εθίζονται από νωρίς στα αχαλίνωτα ένστικτα έμφυλης βίας, με τη συνεχή, σεξιστική προβολή του εγκλήματος και πληθώρας τηλεσκουπιδιών, υποτιθέμενων παιχνιδιών διασκέδασης.

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών συγκροτήθηκε από 18 έως τώρα γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του εξουθενωτικού αυτού φαινομένου χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια να θέσει την κοινωνία στο σύνολο της μπροστά στις ευθύνες της!

Θρηνούμε τις αδικοχαμένες γυναίκες και ταυτόχρονα διεκδικούμε και απαιτούμε:

Δικαιοσύνη-ενημέρωση-πρόληψη-αγωγή Ισότητας των Φύλων.

Στην ιερή τους μνήμη, σας καλούμε όλες και όλους στο Σύνταγμα, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μμ., για να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ενάντι στις γυναικοκτονίες!

*οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες ήταν 17 μέχρι τη σύνταξη αυτού του κειμένου.

Oι παρακάτω 18 γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες συμμετέχουν μέχρι σήμερα στη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών»: Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας, ΔΙΟΤΙΜΑ – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης,  Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ), ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων,   NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ», Ομάδα γυναικών του Συλλόγου  Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα, Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά , Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου”, Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ, Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece, ΧΕΝ Ελλάδος.