Άρθρο στην ” 60+ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ “

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ;

Η μνημονιακή βαρβαρότητα βρήκε εύκολο στόχο τους συνταξιούχους  και προχώρησε σε σημαντικές περικοπές συντάξεων (και βεβαίως μισθών!). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) παρέλαβε μια οικονομία με μηδέν αποθεματικό, σε μνημόνιο και χωρίς ρύθμιση του χρέους. Την παρέδωσε τον Ιούλιο του 2019 με 37 δις αποθεματικό, έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος. Έδωσε τις πρώτες (έστω μικρές) αυξήσεις σε 620. 000 συνταξιούχους στις αρχές του 2019, έδινε κάθε χρόνο κοινωνικό μέρισμα και νομοθέτησε το 2019 την ΜΟΝΙΜΗ 13η σύνταξη  για μεγάλο μέρος των συνταξιούχων και προχώρησε στην πρώτη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019, ένα φόρο που νομοθέτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (τον οποίο αύξαναν κάθε χρόνο). Μπορούσαμε, να κάνουμε περισσότερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά; Σίγουρα ΝΑΙ και έχουμε δημοσιοποιήσει σχετικό κείμενο απολογισμού του κυβερνητικού μας έργου, ακριβώς για να συμμετέχει ο κάθε πολίτης, στον αναγκαίο αυτό διάλογο.

Αναφέρθηκα εισαγωγικά σε όλα αυτά για να καταδείξω τα όσα έγιναν και να αναφέρω τα όσα κάνουμε σήμερα για να ανακουφίσουμε ειδικά τους συνταξιούχους.

Με τροπολογία που καταθέσαμε στο σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο : «Αναπτυξιακός Νόμος- Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» προτείναμε τη απαλλαγή από φόρο εισοδήματος, των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Αναλυτικά η τροπολογία :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σχέδιο νόμου του  Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Θέμα: Μηδενική φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με τους νόμους 4093/2012 και 4051/2012 επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμ. 1439-1443/2020 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αυτές και οι συνταξιούχοι εδικαιούντο να λάβουν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 που θεράπευσε τη συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε, νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια κατέβαλε αναδρομικά 11μήνου μόνο για τις περικοπές που έγιναν το 2012 στις κύριες συντάξεις, ενώ δεν κατέβαλε -ως όφειλε με βάση την κρίση του ΣτΕ- αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Τα περικομμένα αναδρομικά μειώνονται περαιτέρω από την επιβαλλόμενη φορολόγησή τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η παρούσα τροπολογία προβλέπει τη μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι, ως ένα -μερικό μόνο- αντιστάθμισμα για την περικοπή τους από την κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, σε συνθήκες σαρωτικής ακρίβειας, με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα), η απαλλαγή των συνταξιούχων από τη φορολόγηση των εν λόγω αναδρομικών είναι μία ελάφρυνση που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 60 του ν.4172/13, μετά το τρίτο εδάφιο, προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια ως εξής:

“Ειδικά για τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν σε συνταξιούχους δυνάμει των άρθρων 33 και 34 του ν.4734/2020 (Α’ 319), ο φορολογικός συντελεστής μηδενίζεται. Η φορολογική υποχρέωση των ανωτέρω δικαιούχων εξαντλείται για τα εισοδήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α. Φόρος επί των αναδρομικών που έχει ήδη καταβληθεί, επιστρέφεται.”

Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2022

Οι προτείνοντες βουλευτές

Αχτσιόγλου Ευτυχία

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Γεροβασίλη Όλγα

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νίκος

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Σαρακιώτης Γιάννης

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γιώργος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΝΔ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (29.1.22), παρά το ότι είχε κατατεθεί η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην εξόφληση- πληρωμή της άδικης φορολόγησης σε 48 δόσεις και με 6% επιτόκιο- ληστεία! Δηλαδή επιστρέφει τα αναδρομικά (αναγκασμένη από αποφάσεις δικαστηρίων), τους αναγκάζει σε  λογιστικό κόστος, αντί να κάνει ψηφιακά τη νέα εκκαθάριση και τους χαρατσώνει με τόκο 6% το χρόνο, ενώ για την καθυστέρηση πληρωμής των αναδρομικών δεν υπολογίζει ούτε ένα συμβολικό τόκο 0,01% το έτος! Αρχικά πετσοκόβουν τις συντάξεις, στη συνέχεια μετά από αποφάσεις δικαστηρίων, τα επιστρέφουν με περικοπές και τα φορολογούν και ζητούν την έντοκη πληρωμή τους! Όπως υπολογίζει το δραστήριο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ):

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων ήταν 1,3 δις και θα επιστρέψουν 431 εκατ. δηλαδή το 1/3  του ποσού που έλαβαν.

Πήραν πίσω αναδρομικά ΑΤΟΚΑ και πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτά  φόρο και μάλιστα με επιτόκιο 6% που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 24% σε βάθος  τετραετίας.

Το 79% των αναδρομικών, που δόθηκαν θα επιστραφεί μέσω πρόσθετης φορολόγησης, πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης και μη απόδοσης τόκων. Θα επιβληθεί και πρόστιμο για κάθε έτος 100 ευρώ για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αποδέχθηκε τη τροπολογία Του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος δρόμος για τους συνταξιούχους, για τους πολίτες είναι οι αγώνες για τα δίκαιά τους, οι αγώνες για μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση που θα ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι βουλευτής Β΄ Πειραιά, Αναπληρωτής Τομεάρχης  Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ