ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΟ ΣΔΟΕ

Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε επισημάνει ότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ (Π.Δ. 84/17.7.2019, άρθρο 1, παρ. 2) και η λειτουργία του με άλλη μορφή, χωρίς επικεφαλής (Γραμματέα ή Γενικό Διευθυντή), ήταν το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους. Τότε, η Κυβέρνηση  διαφήμιζε το «επιτελικό κράτος» και μας συνιστούσε «υπομονή»!

            Μετά την πάροδο 10 μηνών, το ΣΔΟΕ εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς τον προβλεπόμενο Γενικό Διευθυντή του, η θέση του οποίου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ προκηρυχθεί.

            Το όλο θέμα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, με Επίκαιρη Ερώτησή του στις 13.5.2020.

Δυστυχώς, οι απαντήσεις του Υφυπουργού στην Ερώτηση, παραπέμπουν σε μελλοντικό σχέδιο ενίσχυσης του ΣΔΟΕ (πότε άραγε;) και δεν αποσαφηνίζουν το πότε θα τοποθετηθεί Γενικός Διευθυντής.

            Θα είμαστε εδώ, για να παρακολουθούμε όσα έχει υποσχεθεί – εξαγγείλει η Κυβέρνηση, τόσο για το ΣΔΟΕ όσο και για τις υπόλοιπες ελεγκτικές υπηρεσίες, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά.

1. Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 11 Μαΐου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών:

Θέμα: «Ορισμός Γενικού Διευθυντή Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος»

Από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία είχε συσταθεί και λειτουργούσε από το 1995 ως ΣΔΟΕ και προηγούμενα σαν ΥΠΕΔΑ και το οποίο καταργήθηκε με το Π.Δ. 84 / 2019 (ΦΕΚ A’ 123/17.07.2019).

Το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες, είχε στην ευθύνη του τον έλεγχο της για πολλά χρόνια “χαμένης” λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες. Η κατάργηση του σηματοδοτεί με σαφήνεια τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες -λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες.

Κυβερνητικά στελέχη σε απάντηση που μας δόθηκε τον Ιούλιο του 2019, στις αναφορές μας για κατάργηση του ΣΔΟΕ, αναφέρονταν ρητά ότι το ΣΔΟΕ δεν καταργείται αλλά «ενισχύεται και αποκομματικοποιείται», με την κατάργηση της θέσης του ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία και ότι θα θεσμοθετηθεί θέση Γενικού Διευθυντή που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐσταται των εν λόγω υπηρεσιών. Μας ζητούσαν δε για τα θέματα λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, να κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιλαμβανόμασταν τη διαφορά μεταξύ των δικών τους  συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των «ανεδαφικών και απραγματοποίητων» υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή, η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση πέρασε και ακόμη Γενικός Διευθυντής δεν έχει οριστεί,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα οριστεί ο Γενικός Διευθυντής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος;
  2. Για ποιους λόγους καθυστερεί ο ορισμός του;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

2. Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ – 18.07.2019

https://left.gr/news/tr-alexiadis-i-katargisi-toy-sdoe-kalytero-doro-se-forofygades-kai-lathremporoys

3. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ – 18.07.2019

https://www.mononews.gr/politics/vesiropoulos-den-katargite-to-sdoe-katargite-o-metaklitos-proistamenos-tou

4. ΤΟ VIDEO ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ -13.05.2020

https://youtu.be/_jIyVnIAZg0