«Καλή η κυβερνητική προπαγάνδα περί ανάπτυξης και ακμάζουσας οικονομίας, αλλά την ακρίβεια που είναι αισθητή σε κάθε πολίτη, η κυβέρνηση προσποιείται πως δεν την αντιλαμβάνεται» τόνισε σε συνέντευξή του σε βραδινή εκπομπή του KONTRA ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής Β’ Πειραιά και Αν. Tομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Με απλή αναφορά του σε μια απόδειξη προμήθειας καυσίμων, όπου εμφανίζεται δυσθεώρητο το ποσό που αντιστοιχεί σε φόρους και δασμούς σε σχέση την αξία του καυσίμου, αναρωτήθηκε μέσα σε όλο αυτό το προπαγανδιστικό κύμα ευφορίας, «για ποιο λόγο δεν προχωρά η κυβέρνηση – και θα τη στηρίξουμε όταν το κάνει – στη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και στη μείωση του καυσίμου κίνησης, κάτι που θα ανακουφίσει την αγορά; γιατί δεν κάνει ελέγχους για θέματα κερδοσκοπίας; για θέματα εναρμονισμένων πρακτικών; για θέματα μονοπωλιακής τακτικής;»

«Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να κάνει μειώσεις φόρων» συνέχισε «επίλεξε όμως να κάνει συγκεκριμένες μειώσεις φόρων, για παράδειγμα να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ, να απαλλάξει τις δωρεές μέχρι 800.000 ευρώ, να μειώσει το φόρο στα μερίσματα και μια σειρά από παροχές που ευνοούν μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα» και ζήτησε εξηγήσεις από τους βουλευτές της ΝΔ «για ποιο λόγο αντί για αυτές τις παροχές δεν προχώρησαν σε παρεμβάσεις που να ευνοούν τα φτωχά, τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη;»

Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της ΝΔ, για τους προϋπολογισμούς του 2019 και του 2020, που έκλεισαν με τεράστια ελλείμματα κοντά στα 20 δις, για τον προϋπολογισμό του 2021, που φαίνεται πως θα κλείσει με έλλειμμα 10-15 δις και για την αναγκαιότητα εμφάνισης πλεονάσματος, που νομοτελειακά προέβλεψε πως θα οδηγήσει την κυβέρνηση στη λήψη δύσκολων μέτρων καθώς και τη δραπέτευσή της μέσω εκλογών.

Σχετικά με την τραγική κατάληξη της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε πως ενώ τιμά και σέβεται τον Έλληνα αστυνομικό «ειδικά αυτόν που με πενιχρά μέσα δίνει τον αγώνα του κάθε μέρα στους δρόμους για να προστατέψει όλους εμάς», αντιτίθεται «στις πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, που είδαμε αυτές τις μέρες. Για μια υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης έχουμε επισκέψεις υπουργού σε αστυνομικό τμήμα, ενώ υπάρχει διαδικασία προανάκρισης, έχουμε άλλον υπουργό να βγαίνει να τοποθετείται αν είναι φονικό όπλο ή όχι το αυτοκίνητο, έχουμε δει άλλους οι οποίοι δικαιολογούν την χρήση των όπλων, ενώ υπάρχουν αποφάσεις με καθορισμένη τη χρήση τους. Δεν μπορεί ο αστυνομικός να κάνει χρήση των όπλων οποτεδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο». Κάλεσε τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει γρήγορα στην απόδοση ευθυνών και τους πολιτικούς να σταματήσουν να παρεμβαίνουν.

Μιλώντας γενικότερα για τον διαφορετικό αστυνομικό τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών και τη νομιμότητα, δήλωσε «Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομοκρατία σε κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις όπως βλέπουμε συνεχώς, δεν μπορούμε να βλέπουμε ενοχοποιήσεις αθώων ανθρώπων, δεν μπορούμε να έχουμε μια λογική «νόμου και τάξης» μόνο για ορισμένους. Δεν μπορεί να έχουμε «νόμο και τάξη» στους δρόμους του Περάματος με σφαίρες που πέφτουν σαν το χαλάζι και δίπλα στις εγκαταστάσεις της Cosco να μην ασχολούμαστε με τον «νόμο και την τάξη». Δεν μπορεί να λέμε πως ήταν ένα εργατικό ατύχημα και να μην ελέγξουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αν τηρήθηκε «ο νόμος και η τάξη», ενώ εκεί είχαμε νεκρό. Η αστυνομία πρέπει να ξαναδεί τον ρόλο της και ως πρώην συνδικαλιστής καλώ τους συνδικαλιστές αστυνομικούς να προσέξουν πάρα πολύ. Να μην φορτωθούν στην πλάτη τους αμαρτίες άλλων».

Οι εικόνες συνωστισμού στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και η προτροπή ιερέων προς πιστούς να εισέλθουν στο ναό χωρίς μάσκα, παρά τις συστάσεις της αστυνομίας, προβληματίζουν τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης και κάλεσε από τη μια εκκλησιαστικούς κύκλους να πάψουν να παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα και από την άλλη τους πολιτικούς της ΝΔ να πάψουν να ταυτίζονται και να χαϊδεύουν τις ακροδεξιές απόψεις για άγρα ψήφων. Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητά του και κάλεσε τον παριστάμενο βουλευτή της ΝΔ να απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί πρέπει να μπει σε αργία ο αναισθησιολόγος ενός νοσοκομείου, ο οποίος δεν εμβολιάζεται, επειδή έχει μια άποψη επιστημονική, θεολογική ή οτιδήποτε άλλο, ενώ ο ιερωμένος ή ο αστυνομικός δεν έχει την ίδια υποχρέωση;» . Δηλώνοντας την αντίθεσή του στον «εξαναγκασμό» που όπως είπε φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, δήλωσε πως η λύση στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας είναι «η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η ενίσχυση των μέσων μεταφοράς και ο διάλογος με τους πολίτες για να πειστούν – όχι να εξαναγκαστούν – να εμβολιαστούν».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του Κερατσινιώτικου λαού που δεν αποδέχονται να γίνουν ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής, θέμα που εσκεμμένα έχει θαφτεί από μεγάλα ΜΜΕ. Κάλεσε το τηλεοπτικό μέσο να αναδείξει το θέμα και να επισκεφτεί την προσεχή Δευτέρα 1η Νοέμβρη τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, όπου μετά από κάλεσμα της δημοτικής αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας, έχει προγραμματιστεί ο αποκλεισμός τους και δήλωσε την αποφασιστικότητα του μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν, όπως το έχουν κάνει με επιτυχία και στο παρελθόν, για να μην υλοποιηθούν τα εγκληματικά σχέδια της ΝΔ για την περιοχή.