Mε κοινή Αναφορά για τον Υπουργό Υγείας ο Τρύφων Αλεξιάδης, Βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρνουν στη Βουλή την κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει αιφνιδίως και χωρίς ικανό χρόνο διαβούλευσης στην απόσχιση και διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”.

Συνεχίζοντας τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιεί τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων. Στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” και των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής, έρχεται να προστεθεί η έντονη ανησυχία των γονιών των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «ετοιμάζονται για κινητοποίηση την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους».

Το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι για το σχέδιο και τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεν ρωτήθηκαν, ούτε ενημερώθηκαν για το συνολικό σχέδιο, ούτε οι Διευθυντές ογκολογικών τμημάτων, αλλά ούτε και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).

Ο Σύλλογος αιτείται η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης, από μόλις 4 εργάσιμες ημέρες (!), να παραταθεί κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Α. Ξανθός και Τρ. Αλεξιάδης συντάσσονται με το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου και ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό

Ακολουθεί η κοινή Αναφορά των Βουλευτών και η επιστολή του Συλλόγου.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Προς τον κ. Υπουργό Yγείας

Θέμα : Να ακουστεί η φωνή αγωνίας των γονιών των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο

Οι Βουλευτές Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης και Ρεθύμνου Ξανθός Ανδρέας καταθέτουν ως Αναφορά το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» μέσω του οποίου εκφράζουν την ανησυχία τους για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει αιφνιδίως και χωρίς ικανό χρόνο διαβούλευσης στην απόσχιση και διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”.

Ο Σύλλογος αναφέρει πως οι 4 μόλις εργάσιμες ημέρες, που είναι ο χρόνος που δίνεται στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, δεν επαρκεί ούτε για να μελετήσει κανείς το νομοσχέδιο, αλλά ούτε για να ζητήσει και να λάβει εμπεριστατωμένη νομική γνώμη για διάφορα θέματα που εγείρονται. Παράλληλα σημειώνει ότι με μια πρώτη ανάγνωση, ενώ δεν προκύπτει κανένα όφελος από την πρόταση του Υπουργείου, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου «κέντρου», καθώς πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας παιδιατρικών νοσοκομείων και όχι αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα.

Σημειώνοντας ότι στον όλο σχεδιασμό δεν ρωτήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν, ούτε οι Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων, ούτε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), αιτείται την παράταση της περιόδου διαβούλευσης, κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν ις θέσεις και τις απόψεις τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Επισυνάπτεται το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας

Αθήνα, 21-02-2023
Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων
Ξανθός Ανδρέας

=======================================================================================================================================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο ετοιμάζονται για κινητοποίηση την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους

Στις 15.02.2023, το Υπουργείο Υγείας μάς αιφνιδίασε με την ξαφνική ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απόσχιση και διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το σχετικό σχέδιο νόμου δημοσιεύθηκε για δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 17.02.2023 στις 21.00 το βράδυ, ενώ δίνει χρόνο στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση μόνο έως Παρασκευή 24.02.2023 στις 8.00 το πρωί. Δηλαδή, μόλις 4 εργάσιμες ημέρες.

Προφανώς ο χρόνος αυτός δεν είναι επαρκής ούτε για να μελετήσει κανείς το νομοσχέδιο ούτε για να ζητήσει και να λάβει εμπεριστατωμένη νομική γνώμη για διάφορα θέματα που εγείρονται.
Ωστόσο, σημειώνουμε ότι με μια πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει το όφελος της πρότασης, καθώς όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας.

Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου «κέντρου», καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Μάλιστα, σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό δεν ρωτήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν, ούτε οι Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων ούτε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).

Γι’ αυτό ζητούμε την παράταση της περιόδου διαβούλευσης, κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, κι εμείς αλλά και όλοι οι λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φλόγας

Για οποιαδήποτε πληροφορία
Μαρία Τρυφωνίδη
Πρόεδρος Δ.Σ.
Τηλ: 210-7485000 / 6974-892588
Email :floga@floga.org.gr