Για στοιχεία που αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη σεβασμού στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την άρνηση διαλόγου, την αδυναμία απάντησης και την προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων του παρόντος, αλλά και του εφιαλτικού παρελθόντος τους, έκανε λόγο ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ.    

Η σπουδαιότητα ενός νομοσχεδίου κρίνεται και από τη στήριξη που του παρέχουν οι βουλευτές και η άρνηση ή αδιαφορία του 85% των βουλευτών της ΝΔ να εγγραφούν σαν ομιλητές και να στηρίξουν το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, η παρουσία μόνο τριών Νεοδημοκρατών βουλευτών στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών και οι δεκάδες παρεμβάσεις του μετά από ομιλίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτυπώνουν την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 Η σπουδαιότητα του νομοσχεδίου απαιτεί και ευρύτερη συναίνεση, η οποία μπορεί να διαλαλείται με όμορφα λόγια από το βήμα της Βουλής, αλλά με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης σκοντάφτει στην άρνηση ουσιαστικού διαλόγου για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Εκροές καταθέσεων πριν το 2015, δάνεια κομμάτων δανεικά και αγύριστα, ανυπαρξία εγγυήσεων, τρόπος χορήγησης των δανείων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αποπληρωμή τους, διαπλοκή τραπεζικών και κομματικών στελεχών, κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών σε νησιά και απομακρυσμένα σημεία της χώρας, μείωση αριθμού εργαζομένων, αναφορές περί «εύλογων αμοιβών» παράλληλα με τα χρυσά  μπόνους σε μεγαλοστελέχη τραπεζών, συντριπτική πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός τραπεζικού δανεισμού, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, δημιούργημα αυτών που αρνούνται τον διάλογο και προσποιούνται ότι γεννήθηκαν το 2019, όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ. Οι κυβερνητικές θέσεις που κατείχαν όμως στο παρελθόν, οι ευθύνες που τους βαραίνουν δεν αποκρύπτονται.

Το παρελθόν δεν είναι ο μόνος εφιάλτης τους, η ένδεια επιχειρημάτων και η αδυναμία τεκμηριωμένης απάντησης τους οδηγεί πλέον σε προσωπικές επιθέσεις, σαν και αυτές εναντίον του Ευκλ. Τσακαλώτου και της Ε. Αχτσιόγλου, στην οποία μάλιστα επιτέθηκε ονομαστικά παραβιάζοντας κάθε έννοια πολιτικού πολιτισμού και θεσμικού πρωτοκόλλου το Γραφείο Τύπου του Υπ. Οικονομικών !

Αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται, όπως για τον ΕΝΦΙΑ ανά νομό και ανά κλίμακα περιουσίας (50-100.000 ευρώ, 100-150.000 ευρώ… 1.000.000-1.100.000 ευρώ κ.ο.κ.), ώστε να αποκαλυφτεί ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ευνόησαν κυρίως τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους. Κομπάζουν, παραθέτουν πίνακες, αλλά για την …ταμπακιέρα κουβέντα.  Θα τεθούν η ομιλία, οι συγκεκριμένες καταγγελίες και τα κατατεθειμένα έγγραφα από τον Π. Πολάκη, που έχουν σχέση με φοροδιαφυγή, με οικονομικό έγκλημα και πιθανά και με άλλα αδικήματα, υπ’ όψη των αρμοδίων αρχών για διεξαγωγή έρευνας;

Στίγμα που θα τους ακολουθεί και πολιτική ντροπή η απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία  για τη ΛΑΡΚΟ που κατετέθη βράδυ, παραμονής τριημέρου, μετά από το τέλος τεσσάρων συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών για το νομοσχέδιο.

Ντροπιαστικές και οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Τσακίρη ενάντια στους λογιστές – φοροτεχνικούς, για τις οποίες ο Τρ. Αλεξιάδης είπε:.  

«Διαβάζω ότι ακόμα είναι Υπουργός της Κυβέρνησής σας ο κ. Τσακίρης. Να τον χαίρεστε ! Πανευτυχείς οι λογιστές, οι οικονομολόγοι για όσα είπε. Καταθέτω στα Πρακτικά για να μην ξεχαστούν και χαθούν, τις πρωτοφανείς δηλώσεις του κ. Τσακίρη. Τι είπε;

«Θα ήθελα να σας πω το εξής, τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή είτε οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ». Αυτά είπε ο κ. Τσακίρης, να τον χαίρεστε!

Κι ένα συγγνώμη, δεν αρκεί. Δεν μπορεί να κάνεις ένα τόσο μεγάλο ατόπημα και να προσβάλλεις έναν κλάδο που σήκωσε από την πρώτη περίοδο της πανδημίας και μέχρι τώρα ένα τόσο μεγάλο βάρος. Τους λογιστές, οικονομολόγους, τους φοροτεχνικούς δεν μπορείς να τους προσβάλλεις. Και δεν μπορεί τα στελέχη της Ν.Δ., που προέρχονται από αυτό τον χώρο, να σιωπούν. Μια σειρά από φορείς, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αθήνας, η ΕΛΦΕ Ηλείας, η Ένωση Μεσσηνίας, οι σύλλογοι της Αρκαδίας, της Κορινθίας, η ΠΟΦΕΕ, μια σειρά από φορείς καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται. Να τον χαίρεστε τον κ. Τσακίρη! Και όσο τον κρατάτε στην Κυβέρνηση, υιοθετείτε αυτά που έχει πει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Θέλω να ξεκινήσω απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να έχετε κατανόηση και πρέπει να καταλάβετε τον εκνευρισμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Μπορεί να χρειάστηκε σαράντα πέντε λεπτά ομιλίας ο Υπουργός, μπορεί να χρειάστηκε να μιλήσει καμιά δεκαριά φορές μετά από ομιλίες ομιλητών μας. Όταν είσαι Υπουργός Οικονομικών, φέρνεις ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο και γράφονται μόνο είκοσι τρεις Βουλευτές-ομιλητές, καταλαβαίνω και εγώ τον εκνευρισμό και όταν την ώρα της ομιλίας μέσα στην Αίθουσα ήταν τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καταλαβαίνω και εγώ τον εκνευρισμό. Άρα, μην επιμένετε.

Και θα ήθελα να ρωτήσω –δεν είναι ο κ. Σταϊκούρας εδώ, τον κ. Βεσυρόπουλο- Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα κατέθεσε εδώ στο Βήμα συγκεκριμένες καταγγελίες, συγκεκριμένα έγγραφα, που έχουν σχέση με φοροδιαφυγή, με οικονομικό έγκλημα και πιθανά και με άλλα αδικήματα.

Ερώτημα απλό και όποτε θέλετε διακόψτε με και απαντήστε: Θα διαβιβάσετε τα Πρακτικά με την ομιλία του συγκεκριμένου Βουλευτή στις αρμόδιες αρχές για να διεξάγουν έρευνα; Ναι ή όχι;

Μας είπε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και είχε απόλυτο δίκιο λόγω της σοβαρότητας του θέματος ότι υπάρχει η ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης. Συζητώντας, λοιπόν, για αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία έχει από πίσω το τι  γίνεται και το τι πρόκειται να γίνει με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα, υπάρχει η ανάγκη διαλόγου και ευρύτερης συναίνεσης. Όμως, με ποιανού ευθύνη χάθηκε μια ευκαιρία στο ελληνικό Κοινοβούλιο να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το τραπεζικό σύστημα; Με ευθύνη της Κυβέρνησης. Να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για το τραπεζικό σύστημα, όχι γι’ αυτό με δάνεια των Κομμάτων δανεικά και αγύριστα, όχι γι’ αυτό με τη διαπλοκή τραπεζικών και κομματικών στελεχών, όχι γι’ αυτό που κλείνει καταστήματα σε νησιά τραπεζών και απομακρυσμένα σημεία της χώρας, μειώνει αριθμό εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά έρχονται εδώ στελέχη του και λένε για ανάγκη ‘εύλογων αμοιβών’ και για χρυσά μπόνους σε μεγαλοστελέχη τραπεζών.

Και, επίσης, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να καταλάβετε γιατί ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα στην Αίθουσα και πριν από λίγες ημέρες με Δελτίο Τύπου έκανε προσωπική επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Έφη Αχτσιόγλου. Διότι όταν δεν έχεις επιχειρήματα να μιλήσεις, όταν δεν έχεις να αντικρούσεις αυτά που σου λένε οι αντίπαλοι, όταν δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου πολιτικά και να εξηγήσεις, πρέπει να επιτεθείς.

Και τονίζω την επίθεση στην Έφη Αχτσιόγλου, στην ικανότατη Τομεάρχη Οικονομικών, δια του Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών κατονομάζοντας την ονομαστικά. Είναι  απαράδεκτο για Γραφείο Τύπου Υπουργού. Ας βγει ο Υπουργός ο ίδιος με δήλωσή του. Αναφέρθηκε σε διάφορα άλλα περίεργα και στο τέλος μιλάει για αϋπνίες. Μπροστά στους εφιάλτες που έχετε εσείς το να μιλάτε για αϋπνίες είναι το λιγότερο άκομψο, αλλά χρειάζεται και πολιτικός πολιτισμός για να καταλάβετε αυτά τα ζητήματα.

Και χάθηκε μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα διότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βεσυρόπουλος και τα άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, που δεν γεννήθηκαν το 2019 όταν έγινε η Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, αλλά ήταν και τα προηγούμενα χρόνια είτε σε θέσεις ευθύνης κυβερνητικές είτε Βουλευτές ή οτιδήποτε άλλο, να μας πουν, λοιπόν, γιατί   η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων είναι εκτός τραπεζικού συστήματος; Ποιά είναι η γνώμη τους για το PSI ; Εδώ άκουσα Βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης σήμερα που το εκθείαζε και έλεγε τι καλό που είναι. Να ακούσουμε για τις εκροές καταθέσεων πριν το 2015, να ακούσουμε με τι εγγυήσεις πήραν δάνεια Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ και αν αυτός ο τρόπος χορήγησης δανείων θα ακολουθηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ακούσουμε πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, βεβαίως, φοβάστε, κρύβεστε και καταλαβαίνουμε τους εφιάλτες που έχετε, διότι έχετε αλλεργία στον διάλογο και έχετε μια τάση απόκρυψης στοιχείων, να λέτε τη μισή αλήθεια που είναι χειρότερη από ψέμα.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά και εδώ ο κ. Σταϊκούρας μας είπε για διάφορα στοιχεία. Είναι το συνηθισμένο να μας φέρνει στοιχεία πίνακες κλπ., αλλά για την ταμπακιέρα κουβέντα. Και ποια είναι η ταμπακιέρα; Επειδή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επανέλαβε πάλι τα γνωστά περί ΕΝΦΙΑ, εγώ καλώ οποιοδήποτε στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να μας δώσει στοιχεία, αφού τα έχουν ανά νομό, το ‘επιτελικό κράτος’, τα σπουδαία βιογραφικά, οι ικανότατοι.

Σας καλούμε να μας δώσετε στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ ανά νομό σε κλιμάκια περιουσίας ανά άτομο 50.000 έως 100.000, 100.000 έως 150.000, 1.000.000 έως 1.100.000 και πάει λέγοντας. Ποια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ; Διότι εμείς αυτό που σας καταλογίζουμε και αυτό το οποίο δεν μπορείτε να το κρύψετε – θα το αποκαλύψουμε σε λίγο χρόνο -, είναι το ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ευνοήσαν κυρίως τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους.

Σας καλούμε, λοιπόν, να μας εκθέσετε πολιτικά δημοσιοποιώντας τα στοιχεία. Δεν το κάνετε, γιατί φοβάστε!

Έρχομαι στην τροπολογία που καταθέσατε για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Είναι πολιτικό στίγμα, είναι πολιτική ντροπή. Είχαμε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Τελείωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Παρασκευή το βράδυ, παραμονή τριημέρου, φέρατε την τροπολογία, μια τροπολογία με σαράντα τέσσερις σελίδες, μια τροπολογία με μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα -και εδώ θα ήθελα μία απάντηση- αν ισχύει ότι για την εταιρεία που θέλετε να ενισχύσετε με 9,2 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση 6,8 εκατομμύρια και εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι αυτή η εταιρεία έχει πτωχεύσει ή όχι.

Δύο κουβέντες ακόμα και κλείνω. Πρώτα απ’ όλα, διαβάζω ότι ακόμα είναι Υπουργός της Κυβέρνησής σας ο κ. Τσακίρης. Να τον χαίρεστε τον κ. Τσακίρη. Καταθέτω στα Πρακτικά για να μην ξεχαστούν και χαθούν, τις πρωτοφανείς δηλώσεις του κ. Τσακίρη.

Είναι πανευτυχείς οι λογιστές, οι οικονομολόγοι για όσα είπε. Τι είπε; «Θα ήθελα να σας πω το εξής, τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή είτε οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ». Αυτά είπε ο κ. Τσακίρης. Να τον χαίρεστε τον κ. Τσακίρη!

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και το ότι βγήκε και είπε ένα συγγνώμη, δεν αρκεί. Διότι στην πολιτική δεν μπορείς να κάνεις ένα τόσο μεγάλο ατόπημα και να προσβάλλεις έναν κλάδο που σήκωσε από την πρώτη περίοδο της πανδημίας μέχρι και τώρα ένα τόσο μεγάλο βάρος. Τους λογιστές, οικονομολόγους, τους φοροτεχνικούς δεν μπορείς να τους προσβάλλεις.

Και δεν μπορεί τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που προέρχονται από αυτό τον χώρο, να σιωπούν. Μια σειρά από φορείς, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αθήνας, η ΕΛΦΕ Ηλείας, η Ένωση Μεσσηνίας, οι σύλλογοι της Αρκαδίας, της Κορινθίας, η ΠΟΦΕΕ, μια σειρά από φορείς καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται. Να τον χαίρεστε τον κ. Τσακίρη! Και όσο τον κρατάτε στην Κυβέρνηση, υιοθετείτε αυτά που έχει πει.

Κλείνω με δύο ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε, και παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε, για να καθορίσουμε και εμείς τη θέση μας, σε σχέση με την ψήφο μας, σε σχέση με το άρθρο 91. Σαφέστατη ερώτηση, σαφέστατη απάντηση. Αν δεν απαντήσετε, καταλαβαίνουμε ποια είναι η θέση σας.

Πρώτη ερώτηση: Το άρθρο 91, αφορά μόνο αποζημιώσεις εργαζομένων ή αφορά και κάτι άλλο; Συγκεκριμένη ερώτηση.

Δεύτερη ερώτηση. Όταν λέτε «από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ.», δηλαδή, αν μέσα σε αυτά περιουσιακά στοιχεία είναι περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για να πληρωθούν αυτοί που χρωστάνε; Ναι ή όχι. Παράκληση για απάντηση, για να καθορίσουμε και εμείς τη στάση μας στην ψηφοφορία.

Ευχαριστώ, πάρα πολύ, για τον χρόνο σας.