Τι υπογράμμισε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου
Ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρει σε δήλωσή του:
Άποψη μου είναι ότι στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και ειδικά της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε), πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι εκλεγμένοι σε αυτήν και κατά περίπτωση βουλευτές και άλλα στελέχη. Δυστυχώς η πρόσφατη Κ.Ε (13-14.10.2018) έγινε δημόσια, παρουσία ΜΜΕ, δημοσιογράφων, πολιτών, κλπ. Το αναφέρω αυτό γιατί τέτοιες διαδικασίες θα μας οδηγήσουν σε προσαρμογή του πολιτικού μας λόγου στις αναγκαιότητες των ΜΜΕ, σε προβολή των πιο ‘’προκλητικών’’ δηλώσεων και όχι των πολιτικών επιχειρημάτων και σε άλλα δυσμενή φαινόμενα.
Επειδή από την ομιλία μου δημοσιοποιήθηκε (όχι με δική μου ευθύνη) συγκεκριμένο τμήμα, προχωρώ στην δημοσιοποίησή της, για την αποφυγή παραπληροφόρησης και αντιπολιτευτικής αξιοποίησης.
Αναλυτικά η ομιλία:
Αγαπητοί σύντροφοι,
Οι ομιλίες και του Προέδρου και του Γραμματέα έχουν απαντήσει σε πολλά ζητήματα και δεν χρειάζεται να επαναλάβω τίποτα από όλα αυτά. Θέλω μόνο ένα σημείο να τονίσω, για το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πολύ σωστά τα είπαν και οι δύο και συμφωνώ, αλλά η εικόνα που έχω από πολλούς Δήμους, είναι ότι όχι απλά θα επαναλάβουμε ‘’το λάθος του 2014’’( γιατί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Μαΐου 2018 ήταν να μην ξανακάνουμε το λάθος του 2014) , αλλά θα κάνουμε και μεγαλύτερο λάθος. Δηλαδή τα σχήματα που θα στηρίξουμε σε ορισμένους Δήμους, δεν θα πάρουν ποσοστό 10-12-15% που πήραν το 2014, αλλά ακόμη χαμηλότερο. Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση, αν θέλουμε αυτό το πολύ σωστό, την κοινωνική γείωση, που έχει πει και ο Γραμματέας, να έχει αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά το κόμμα, δεν έχω να πω τίποτα άλλο, προτείνω να ψηφίσουμε σαν απόφαση Κ.Ε να ενσωματώσουμε το πολύ καλό άρθρο της Εποχής της 2.9.2018 του Κύρκου Δοξιάδη που μιλούσε για τα θέματα του κόμματος. Και ειδικά το σημείο που λέει για την Κ.Ε, να συνεδριάζει συχνά η Κ.Ε, δεύτερον να συνεδριάζει τακτικά η Κ.Ε και τρίτον να συνεδριάζει με ημερήσια διάταξη και προετοιμασμένες εισηγήσεις η Κ.Ε. Σύντροφοι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλλά επειδή ακούμε πολλή κριτική για αυτό το θέμα, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε. Εμείς τα μέλη της Κ.Ε έχουμε την ευθύνη, επειδή αυτοί που έχουν την δυνατότητα να την συγκαλούν, δεν την συγκαλούν συχνά; Εμείς έχουμε την ευθύνη επειδή όταν συνεδριάζει η Κ.Ε και παίρνει αποφάσεις, μετά δεν υλοποιούν καν αυτές τις αποφάσεις; Άρα ας ακουστεί εδώ κάποια κριτική, αυτοκριτική από αυτούς που έχουν τις ευθύνες!
Και επειδή μπορεί να ακουστούν προτάσεις για ψηφοφορία, να θυμίσω τι ψηφίσαμε στο συνέδριο, ‘’οι οργανώσεις του κόμματος και τα όργανά του πρέπει να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του πλαισίου της Κυβερνητικής πολιτικής και κάθε πτυχή της’’. Ψηφίσαμε επίσης (στην Κ.Ε της 9.4.2017): ‘’επιμένουμε ότι όλα τα ζητήματα του κυβερνητικού προγράμματος καθώς και οι εκάστοτε προτεραιότητες θα πρέπει να συζητούνται διεξοδικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος και της Κ.Ο ώστε να εμπλέκεται το σύνολο του κομματικού δυναμικού μας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων’’.
Έγιναν πράξη αυτά; ΌΧΙ! Αυτά δεν έγιναν πράξη διότι υπάρχει πολιτική επιλογή, όχι όλων, αλλά ορισμένων Υπουργών να μην συζητούν με το κόμμα, την πολιτική που ασκούν στα Υπουργεία τους. Και δεν αποδοκιμάζονται γι αυτήν την πολιτική, αλλά επιβραβεύονται και σε ορισμένες περιπτώσεις. Άρα σύντροφοι το πρόβλημα είναι δεδομένο και δεν αρκεί να το περιγράψουμε αλλά να το αντιμετωπίσουμε. Και επειδή μπορεί να ρωτήσει κάποιος, πες μας ένα παράδειγμα, εγώ θα σας πω ένα παράδειγμα (και θέλω να το ακούσει αυτό ο φίλος και σύντροφος Νίκος Φίλης).
Στις 2.8.2018, 17 μέλη της Κ.Ε στείλαμε στον τότε Γραμματέα του κόμματος (το κοινοποιήσαμε και στον καινούριο μόλις ανέλαβε την θέση) μία επιστολή για μια κυβερνητική επιλογή. Μία τροπολογία με την οποία αυξανόταν ο μισθός των στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων. Δεν είναι σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις μεγάλοι οι μισθοί, αλλά η τροπολογία αυτό έλεγε. Επειδή λοιπόν εμείς είχαμε ερωτήματα για αυτήν την τροπολογία, στείλαμε ένα κείμενο με το οποίο θέτουμε τέσσερα απλά ερωτήματα. Δυόμιση μήνες πέρασαν και δεν μας πήρε κανένας τηλέφωνο, ούτε κάποιο email λάβαμε και δεν συζητήθηκε από κανένα όργανο. Η μόνη αντίδραση ήταν ένας από τους 17 (που υπογράψαμε το κείμενο) να δεχθεί λεκτική επίθεση στο χώρο της προηγούμενης Κ.Ε από άλλο μέλος της Κ.Ε γιατί υπέγραψε το κείμενο! Σύντροφοι έτσι θα λειτουργούμε; Έτσι θα συνεννοηθούμε για το τι κυβερνητική πολιτική θέλουμε και πως θα προχωρήσουμε; Και θέλω να το προσέξει ο σ.Νίκος Φίλης γιατί το ερώτημα είναι, εμείς τα 17 αυτά μέλη που δεν το δημοσιοποιήσαμε, δεν το δώσαμε σε εφημερίδες, δεν το στείλαμε καν στην Κ.Ε, τι πρέπει να κάνουμε για αυτήν την διαφωνία μας; Το λέω για προφανείς λόγους, που σχετίζονται με την επικαιρότητα. Πρέπει να συζητούνται αυτά τα θέματα στα όργανα και δεν συζητούνται. Όπως επίσης πρέπει να συζητηθεί η απαράδεκτη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2018, με την οποία κάνουμε ‘’περαίωση’’ στα χρέη των μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων καθηγητών Πανεπιστημίου, την στιγμή που δεν νομοθετούμε μια περαίωση μέχρι 2000€ σε αυτούς που χρωστάνε στην εφορία για να αποδεσμεύσουμε εκατομμύρια ΑΦΜ από οφειλές τους. Θα συζητηθεί αυτό σε κανένα κομματικό όργανο; Όχι σύντροφοι δεν θα συζητηθεί!
Κλείνω με μία αναφορά σε αυτά που λέει ο Πρόεδρος. Πολύ σωστά στο Υπουργικό συμβούλιο ο Πρόεδρος είπε: Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού και προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας Κυβέρνηση. Εγώ θα καλούσα τον πρόεδρο να μιλήσει σήμερα και αύριο στους συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών, στους βουλευτές και στα στελέχη της Κ.Ε και να ρωτήσει, υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στη Κυβέρνηση; Διότι υπάρχουν υπουργοί ( όχι όλοι διευκρινίζω ξανά) που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και αν δεν πιστεύετε εμένα, ρωτήστε το Γραφείο Τύπου, το Γραφείο Συντονισμού Κόμματος Κυβέρνησης και μια σειρά από άλλα στελέχη.
Και μια κουβέντα για τα θέματα ηθικής και δεοντολογίας. Γιατί πολύ σωστά ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, στην ανιδιοτέλεια και στην εντιμότητα. Ρωτάω και το έχω αναφέρει ξανά σε Κ.Ε 7 έως 10 υποθέσεις η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος έχει ολοκληρώσει, από καταγγελίες που έγιναν για τέτοια θέματα και τις έχει στείλει στην πολιτική Γραμματεία. Ποιο είναι το επτασφράγιστο μυστικό; Γιατί δεν προχωρούν οι υποθέσεις αυτές; Εκτός κι αν υπάρχουν άλλου είδους διαδικασίες που δεν μας αφορούν εμάς ως αριστερά και πρέπει άμεσα στην Κ.Ε να υπάρχουν απαντήσεις. Διότι υπάρχει ακόμη και η πληροφορία, ότι σύντροφος που κατήγγειλε και έφερε τα σχετικά στοιχεία στην επιτροπή δεοντολογίας, τελικά θα είναι αυτός που θα τιμωρηθεί και θα απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο για το οποίο έγινε η καταγγελία!