«Χρήζει σοβαρότητας η αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων και η αντιμετώπισή τους μέσω πρωθυπουργικών επισκέψεων στο εξωτερικό για την ενημέρωση αξιοποίησης ενός κτήματος ή οι αναλύσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου περί αδυναμίας της Τουρκίας να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο και περί απομόνωσής της από τη διεθνή κοινότητα, δεν συνεισφέρουν στη σοβαρότητα». Αυτά, μεταξύ άλλων τόνισε σε συνέντευξή του στο ALERT ο Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με τις νέες τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνέχισε «Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, μετά από λάθη και δικά μας και της Ευρώπης, αποτελεί βασικό παράγοντα και βασικό γεωπολιτικό παίκτη στην περιοχή. Να θυμίσω ότι στην Τουρκία διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να θυμίσω ότι η Τουρκία μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εισβάλλει σε 3 χώρες, μεταξύ των οποίων πρώτα απ΄ όλα στην Κύπρο, καθώς και ότι αποτελεί τον βασικό συνομιλητή μεγάλων ευρωπαϊκών και μη χωρών. Αυτό πρέπει να μας αφυπνίσει από τον λήθαργο, καθώς η Τουρκία είναι ένας γείτονας με συγκεκριμένα σχέδια και με διαρκή πολιτικό σχεδιασμό που τον υπηρετεί η εκάστοτε κυβέρνησή της με σαφέστατο στόχο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση χαλαρά και χωρίς μέτρα, αλλά με αποτυχημένες κυβερνητικές αναλύσεις για τη θέση της Τουρκίας σαν κι αυτές του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Πρέπει με επιχειρήματα να θέσουμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τα προβλήματα από τη στάση της Τουρκίας, βοηθούμενοι επιπλέον από τα επιχειρήματα που προκύπτουν από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και να υπενθυμίσουμε το τι έχει κάνει στο παρελθόν και σε σχέση με τη χώρα μας αλλά και στο εσωτερικό της. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι όταν η χώρα αντιμετωπίζει τόσο σημαντικά εθνικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα λόγω της πανδημίας, λόγω της ενεργειακής κρίσης κ.α., δεν είναι ώρα για κομματική αντιπαράθεση και άγονες αντιθέσεις, αλλά είναι η ώρα για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο εθνικής συνεννόησης και διαλόγου. Κάτι το οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει, αλλά με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στα άλλα πολιτικά κόμματα. Πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική να καταλάβει το που είμαστε και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».
Δεν άργησε να επιβεβαιωθεί καθώς στην έκκληση περί συνεννόησης και διαλόγου, η απάντηση του παριστάμενου βουλευτή της ΝΔ κ. Καιρίδη, ήταν η αναφορά περί γελοιότητας της αντιπολίτευσης… η πληροφόρηση ότι τα περί απομόνωσης της Τουρκίας ήταν πληροφορίες που έρχονταν από το εσωτερικό της Τουρκίας και υιοθέτησαν προφανώς τα ΝεοΔημοκρατικά στελέχη… καθώς και η άποψη «κακό πράγμα η συνεκμετάλλευση, αλλά κακό πράγμα και η μη εκμετάλλευση». Ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε να ξεκαθαρίσει τι εννοεί και αν αποκρύπτονται μυστικές συζητήσεις και αποφάσεις κάτω από ένα τέτοιο δίλλημα, για να πάρει την απάντηση πως η αναφορά έγινε γιατί στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη χώρα και κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Το αξιοπερίεργο πάντως είναι στέλεχος της ΝΔ να εκφέρει άποψη και να εκφράζει τον φόβο περί διαστρέβλωσής της από τον «βόρβορο του διαδικτύου», καθώς όπως ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης «στα υπόγεια της Πειραιώς, εκεί που είναι τα γραφεία της ΝΔ, στεγάζεται η λεγόμενη “Ομάδα Αλήθειας”, δηλαδή η Ομάδα Παραπληροφόρησης». Κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ «όσον αφορά τον “βόρβορο του διαδικτύου” να δείτε τα του πολιτικού σας οίκου, καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο σας» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα «για δυο βίντεο, το ένα όταν ήμουν αν. υπουργός Οικονομικών που μίλησα για την φορολογική ιστορία της χώρας και έκαναν “κοπτοραπτική” την οποία αξιοποίησε μετά ο κ. Μητσοτάκης. Αξιοποίησε τον “βόρβορο του διαδικτύου”. Και αργότερα άλλη δήλωσή μου για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου, έδωσα απάντηση, έκοψαν την ερώτηση και άφησαν μόνο την απάντηση… Ο “βόρβορος του διαδικτύου” ήταν και είναι βασικό εργαλείο της “Ομάδας Αλήθειας” και διαφόρων άλλων δημοσιογραφικών παπαγάλων της ΝΔ, οι οποίοι δεν υπηρετούν την αλήθεια, υπηρετούν την παραπληροφόρηση και αποτελούν κίνδυνο για το πολιτικό σύστημα της χώρας».
Σχετικά με την ίδια την ύπαρξη διλλήματος όμως ο Τρ. Αλεξιάδης ήταν σαφής «Βεβαίως και θέλουμε τον διάλογο και δεν συμφωνώ με την πολιτική άποψη περί γειτόνων – αιωνίων εχθρών μας. Τα προβλήματα μεταξύ των χωρών λύνονται ή με διάλογο ή με πόλεμο. Είμαστε εναντίον του πολέμου, πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με διάλογο, θεωρούμε ότι τα σύνορα είναι δεδομένα και υπάρχουν συνθήκες που σεβόμαστε. Το ερώτημα που τέθηκε συνεκμετάλλευση ή μη εκμετάλλευση, είναι λάθος. Η εκμετάλλευση των εθνικών πόρων είναι υπόθεση της χώρας μας. Δεν είναι υπόθεση άλλων χωρών. Με μεγάλη λύπη βλέπω τη λογική της συνεκμετάλλευσης, διότι αυτό είναι η ατζέντα που έχει η Τουρκία. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας είναι υπόθεση δική μας, έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα από τα πρωτόκολλα του Λονδίνου το 1828-1830 μέχρι την συμφωνία που έκανε ο Βενιζέλος με την τότε τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι υπόθεση καμίας άλλης χώρας το τι θα κάνουμε εμείς με τους φυσικούς μας πόρους. Όταν κάποιοι θέτουν το ερώτημα ανοίγουν την ατζέντα αυτή. Είναι το επακόλουθο, το παράρτημα της λογικής της “γαλάζιας πατρίδας”. Το τι θα κάνουμε εμείς με τους φυσικούς μας πόρους είναι δική μας υπόθεση. Το αν θα κάνουμε συνεκμετάλλευση με κάποια άλλη χώρα είναι θέμα συμφωνίας με αυτή τη χώρα, την οποία συμφωνία αυτή την στιγμή δεν έχουμε. Αν πίσω από αυτό το ερώτημα κρύβονται συμφωνίες, ή μυστικές συζητήσεις με θέα τον Βόσπορο, τρώγοντας κιουνεφέ, χωρίς γραβάτες, σε χαλαρή κουβέντα, όπως έγραφαν τότε διάφορες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και sites, τότε ανησυχώ».