Το θέμα της επιβολής αντιτίμου υπέρ του Δημοσίου από τους Νηογνώμονες για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αν. τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ .

Η διαδικασία της έκδοσης πιστοποιητικών από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες), αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων και της ποιότητας των επιθεωρήσεων, από πλευράς δημοσίου και το κόστος που επιφέρει, παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη που προσπορίζονται οι Νηογνώμονες από την παραχώρηση του προνομίου επιθεώρησης των υπό ελληνική σημαία πλοίων και του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών είχαν οδηγήσει το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει με έγγραφό του από το Υπουργείο Ναυτιλίας να εξετάσει το θέμα καταβολής αντιτίμου υπέρ του δημοσίου από τους Νηογνώμονες.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν ότι πράγματι στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συσταθεί ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των απαιτούμενων ρυθμίσεων και τον καθορισμό του ύψους των τελών προς οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης πλοίων υπό ελληνική σημαία, με τις διαδικασίες να διακόπτονται με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019, χωρίς να έχει γίνει γνωστή καμία εξέλιξη επί του θέματος.

Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν  από τους αρμόδιους Υπουργούς αν

1. Εξετάζει η κυβέρνηση την επιβολή αντιτίμου υπέρ του Δημοσίου από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών;

2. Εάν εξετάζει το ανωτέρω αναφερόμενο ενδεχόμενο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες επιβολής του;

 

Αθήνα, 02 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

-κ. Υπουργό Οικονομικών

-κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Θεσμοθέτηση καταβολής αντιτίμου υπέρ του Δημοσίου από αναγνωρισμένους  οργανισμούς( νηογνώμονες)»

Η έκδοση πιστοποιητικών από Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) κατ΄ εξουσιοδότηση των Ελληνικών Αρχών, είναι μια σημαντική διαδικασία η οποία σχετίζεται τόσο με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όσο και με την αξιοπιστία της χώρας μας σε ότι αφορά στους ελεγκτικούς της μηχανισμούς για πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία. Η υψηλή διεθνής αξιοπιστία της χώρας αλλά και της ελληνικής σημαίας οφείλεται τόσο στους όρους που θέτει στους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες ) όσο και στην αποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης να ελέγχει με τρόπο αξιόπιστο την τήρηση αυτών των κανόνων και την ποιότητα των επιθεωρήσεων.

Το κόστος του ελέγχου από πλευράς του ελληνικού δημοσίου αλλά και τα οικονομικά οφέλη που προσπορίζονται οι Αναγνωρισμένοι Οργανισμοί από την παραχώρηση του προνομίου επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων με ελληνική σημαία και του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών, φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της καταβολής υπέρ του Δημοσίου αντιτίμου εκ μέρους των Αναγνωρισμένων Οργανισμών.

Κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να εξεταστεί το θέμα. Για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συσταθεί ομάδα εργασίας για τον καθορισμό και το ύψος των επιβαλλόμενων τελών προς οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης πλοίων υπό ελληνική σημαία, προκειμένου να εξετάσει το θέμα και να προετοιμάσει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις (Σχέδια Υπουργικής Απόφασης, Προεδρικού Διατάγματος κλπ).

Επειδή με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019 διεκόπησαν οι σχετικές διαδικασίες και δεν έχει υπάρξει (ή έστω δεν έχει γίνει γνωστή) οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.

Στα πλαίσια των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εξετάζει η κυβέρνηση την επιβολή αντιτίμου υπέρ του Δημοσίου από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών;

2. Εάν εξετάζει το ανωτέρω αναφερόμενο ενδεχόμενο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες επιβολής του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτα)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος