Το θέμα της τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολικές μονάδες και παιδική χαρά επί της οδού Γέμελου 242 στη Νίκαια, φέρνουν στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη, 21 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές μεταφέρουν την εύλογη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Γεωργίου της Νίκαιας για τη θέση που έχει επιλεγεί, συντάσσονται με τις κινητοποιήσεις τους και εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για την επαναφορά ενός θέματος, το οποίο τους είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν (Σεπτέμβριος 2019) και φαινόταν ότι είχε λήξει μετά τις αντιδράσεις φορέων και συλλόγων της πόλης.

Αναφερόμενοι στα συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου και στην αναστάτωση της ήρεμης διαβίωσης των κατοίκων, συνυπολογίζοντας την κατάσταση που βιώνουν λόγω της υγειονομικής κρίσης, ζητούν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους για την αναγκαιότητα της εγκατάστασης, την πλήρωση των απαραίτητων κριτηρίων για την αδειοδότηση και την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού.

Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Υγείας

Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εσωτερικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολικές μονάδες και παιδική χαρά στη Νίκαια»

Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια, αντιτίθενται στην πρόθεση τοποθέτησης συστήματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Γέμελου 242 στη Νίκαια. Το σημείο που έχει επιλεγεί να τοποθετηθεί η κεραία βρίσκεται σε απόσταση μόλις δεκάδων μέτρων από την Παιδική Χαρά του Αγίου Γεωργίου – ειδικά διαμορφωμένη για νήπια -το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το 6ο Δημοτικό Σχολείο και από τον 1ο Νηπιακό Σταθμό της Νίκαιας.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 3ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας καθώς και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη είχαν προχωρήσει σε έκδοση ανακοινώσεων κατά της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη είχε υιοθετήσει με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 26ης-9-2019 τα αιτήματα των Συλλόγων. Παρ΄ όλες τις αντιδράσεις, η προσπάθεια φαίνεται ότι δεν εγκαταλείφθηκε, έτσι η ΕΕΤΤ προχώρησε σε χορήγηση άδειας κατασκευής στις 24-07-2020 και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη ενέκρινε την δομική κατασκευή της κεραίας στις 12-10-2020.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια αγωνιώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα στα σπίτια τους και δίπλα από σχολικούς και μη χώρους συνάθροισης των παιδιών και των εγγονιών τους, με επιστολή τους προς την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ζητούν να σταματήσει η εγκατάσταση, προχωρούν ήδη σε κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται να κινηθούν και δικαστικά για το θέμα.

Επειδή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας έχει καταταχτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε κατηγορία «ενδεχομένως καρκινογενή για τον άνθρωπο»,

Επειδή η παρουσία κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε μικρή απόσταση από παιδική χαρά, δημοτικά σχολεία και νηπιακό σταθμό εύλογα δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου στους κατοίκους, που συνυπολογίζοντας την κατάσταση που βιώνουν λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει σαν αποτέλεσμα την αναστάτωση της ήρεμης διαβίωσής τους

Επειδή οι επιπτώσεις στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την απόσταση του χώρου διαβίωσης από την κεραία, από τον προσανατολισμό της, από την ένταση της ακτινοβολίας, από την ηλικία του εκτιθέμενου και την κατάσταση της υγείας του και από τη διάρκεια έκθεσης, δηλαδή τις ώρες διαβίωσης ανά ημέρα στο συγκεκριμένο χώρο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το κριτήριο αναγκαιότητας της εγκατάστασης της κεραίας στη συγκεκριμένη θέση;

2. Η τοποθέτηση της εν λόγω κεραίας, επί της οδού Γέμελου 242 στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Αγίου Γεωργίου της Νίκαιας πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την εγκατάστασή της στη συγκεκριμένη θέση και ποια είναι αυτά;

3. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πρόκειται να προέλθει από τη συγκεκριμένη κεραία τηρεί τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού και ποια είναι αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γειτνίαση με χώρους συνάθροισης παιδιών μικρών ηλικιών και τη διάρκεια έκθεσής τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος