Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Β’ Πειραιά Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον συντονιστή της Ν.Ε. Πειραιά Χρήστο Λαμπρίδη, την συντονίστρια της Ο.Μ. Σαλαμίνας Ελ. Καβρουδάκη και μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας όπου άκουσαν τους εργαζομένους του Κ.Υ. Σαλαμίνας να τους περιγράφουν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά, από την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ως τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την έλλειψη εξοπλισμού, υπηρεσιών καθαριότητας τις Κυριακές και τις αργίες, καθώς και προβλήματα ασφαλείας και φύλαξης.

Οι βουλευτές της Β’ Πειραιά κατέγραψαν τα προβλήματα, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων (ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού) για καλύτερες συνθήκες εργασίας και προσφοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπενθύμισαν τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή και στο δημόσιο λόγο για τη στήριξη των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της διεκδίκησης άμεσων λύσεων.

Ακολουθεί ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σαλαμίνας

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σαλαμίνας καταγγέλλει την πλήρη εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας του νησιού

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σαλαμίνας, ο Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Χρήστος Λαμπρίδης, ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Γιώργος Ντουνιάς, οι βουλευτές Β’ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης, συνεργάτες και των τριών βουλευτών Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στελέχη και μέλη του κόμματος, μεταξύ αυτών και η πρ. βουλευτής Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύη Καρακώστα, πραγματοποίησαν δύο διαδοχικές επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας (17 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου 2022). Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε πλήθος επαφών για την όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη καταγραφή των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο ΚΥ Σαλαμίνας, έπειτα και από καταγγελίες πολιτών του νησιού.

Σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν να διαπιστωθούν ιδίοις όμμασι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του νησιού μας, λόγω της πλήρους εγκατάλειψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη προσωπικού σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα τεράστια κενά σε υλικοτεχνική υποδομή, έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση τραγική για τους πολίτες της Σαλαμίνας, ενώ την ίδια στιγμή το υπάρχον προσωπικό έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια του, δουλεύοντας με αυτοθυσία ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση.

Εν μέσω πανδημίας, το ΚΥ Σαλαμίνας έγινε εμβολιαστικό κέντρο για όλες τις ηλικιακές ομάδες -και σωστά-, αλλά δεν ενισχύθηκε καθόλου γι΄ αυτόν τον σκοπό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θεωρεί ως περιττή την ενίσχυση του, καθώς ο πραγματικός σχεδιασμός τους είναι τα κενά που δημιουργούνται να καλύπτονται από ιδιώτες.

Ο φόρτος εργασίας ιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτών λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους κατοίκους της Σαλαμίνας που χρειάστηκαν άμεσα κάποια βοήθεια. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι το υγειονομικό προσωπικό να είναι εξουθενωμένο, χωρίς να έχει την δυνατότητα να λάβει τις κανονικές άδειες που δικαιούται, προκειμένου να βγουν οι εφημερίες και να κυλήσει ομαλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η συνταγογράφηση δεν πραγματοποιήθηκε για τον μήνα Γενάρη και από 1η Φεβρουαρίου γίνεται μόνο για ανασφάλιστους. Άρα, ο πολίτης της Σαλαμίνας είναι αναγκασμένος να καταφεύγει στον ιδιώτη γιατρό για να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει και ο μισθός δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. Στον ιδιώτη γιατρό, επίσης, καταφεύγει όποιος θέλει να κάνει εξετάσεις, αφού υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και μηχάνημα για καρδιογράφημα χωρίς καρδιολόγο.

Στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων, έγινε απολύτως σαφές πως το ΚΥ Σαλαμίνας δεν ανταποκρίνεται στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα που θα έπρεπε να επιτελεί στο νησί. Ο σκοπός πλέον είναι η εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών, αφού σε καθημερινή βάση επισκέπτονται το ΚΥ Σαλαμίνας εκατοντάδες πολίτες, καθώς το 2ο ΚΥ δεν εφημερεύει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, ιδίως αν υπάρχουν αιματηρά περιστατικά. Και φυσικά, όπως έγινε γνωστό με πρόσφατο δυσάρεστο περιστατικό, δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη στο ΚΥ Σαλαμίνας.

Από την ενημέρωση που είχαμε διαπιστώθηκε το πιο σοβαρό πρόβλημα, που δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση το ΚΥ του νησιού. Πολλοί ιατροί που είτε αποχώρησαν από το ΕΣΥ, είτε συνταξιοδοτήθηκαν δεν αναπληρώνονται, ασφαλώς γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίνει τα κίνητρα που χρειάζονται ώστε να έρθουν νέοι γιατροί να στελεχώσουν την μονάδα. Ως αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό επωμίζεται συνεχώς επιπλέον βάρος και μια αγανάκτηση που μπορεί να οδηγήσει κι άλλους υγειονομικούς στην αποχώρηση. Αναντίρρητα, αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν πιστεύουν στο ΕΣΥ αλλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, βαραίνουν ως επί το πλείστον τα φτωχά στρώματα των πολιτών, τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη .

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ΠΦΥ, ως αυριανή κυβέρνηση, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του ΕΣΥ, την ενδυνάμωση του υγειονομικού προσωπικού, την ένταξη τους στα βαρέα κι ανθυγιεινά και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με τους εργαζομένους.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους υγειονομικούς, στο λοιπό προσωπικό και στους πολίτες της Σαλαμίνας και θα προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις ως αξιωματική αντιπολίτευση για την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα καθημερινά προβλήματα που δυστυχώς μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ “ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ” ΚΑΙ “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ