Δυναμική παρέμβαση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία  του αν. τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Β΄ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Φέρνουν στη Βουλή τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento» περί οικονομικού σκανδάλου με πρωταγωνιστές ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιών / διανομής και Τραπεζικό ίδρυμα, αλλά και μη εναρμόνισης με το νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόλο που όπως επιβάλλει ο νόμος, πλατφόρμες όπως η efood οφείλουν να αποκτούν άδεια υπηρεσιών πληρωμών, είτε να συμβάλλονται με εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, η συγκεκριμένη από τον Μάιο του 2018 μέχρι και σήμερα, ούτε συνεργάζεται με κάποιο ίδρυμα πληρωμών, ούτε έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Αντίθετα λειτουργεί κανονικά και εισπράττει καθημερινά χρήματα για λογαριασμό των πελατών της, τα οποία παρακρατεί μέχρι και 45 μέρες, μέσω των λογαριασμών που τηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι βουλευτές, με βάση το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία της μητρικής εταιρείας της efood, δημοσιευμένα στην ετήσια έκθεση του 2020, το ότι με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, και ότι τα αναφερόμενα ενέχουν με σαφήνεια στοιχεία οικονομικού σκανδάλου με πολλές προεκτάσεις, ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών

1. Προτίθεστε να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε ελέγχους, για να διαπιστώσετε αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα;

2. Προτίθεστε να ζητήσετε ελέγχους για το σύνολο των επιχειρήσεων – πλατφορμών που λειτουργούν στη χώρα μας και να φροντίσετε για την ασφάλεια των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και να αποτρέψετε τη δημιουργία κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος;

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Δημόσια καταγγελία για παρανομία εκατομμυρίων με πρωταγωνιστές Ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιών και διανομής και Τραπεζικό ίδρυμα».

Στις 27 Σεπτέμβρη 2021 διαβάσαμε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα (https://www.documentonews.gr/article/megalo-y-skandalo-efood-kai-peiraios/), άρθρο με τον τίτλο: “Μεγάλο(υ) σκάνδαλο efood και Πειραιώς”. Στο δημοσίευμα γίνονται αποκαλύψεις οι οποίες, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχουν ήδη ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εταιρεία efood δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή  πλατφόρμα, που παρέχει υπηρεσίες προβολής και διασύνδεσης μεταξύ των συμβαλλόμενων επιχειρήσεων και των πιθανών πελατών-καταναλωτών των προϊόντων τους. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας: «Tο efood είναι η #1 υπηρεσία delivery στην Ελλάδα μέσω της οποίας μπορεί κανείς να παραγγείλει από 15.000 καταστήματα σε 90 πόλεις της Ελλάδας. Από τα καλύτερα καταστήματα της πόλης για φαγητό και καφέ, μέχρι τα καθημερινά σου ψώνια και τα απαραίτητα από μανάβικα, ιχθυοπωλεία, mini market, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, bar και φούρνους».

Από το 2018, οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 4537/2018 για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών», πλατφόρμες, όπως η efood, οφείλουν είτε να αποκτούν άδεια υπηρεσιών πληρωμών, είτε να συμβάλλονται με εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Σκοποί της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι:

α. οι συνεργαζόμενοι – συμβεβλημένοι επιχειρηματίες να έχουν εξασφαλισμένα τα λεφτά τους, ακόμη και αν η πλατφόρμα πτωχεύσει και

β. να εξασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές δεν αποτελούν «πλυντήριο» για τη διακίνηση μαύρου χρήματος (μέσω της αυστηρής ταυτοποίησης των συναλλασσόμενων, η οποία “στεγανοποιεί” στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαδικασία των συναλλαγών).  

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η efood από τον Μάιο του 2018 μέχρι και σήμερα, ούτε συνεργάζεται με κάποιο ίδρυμα πληρωμών, ούτε έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Παρόλα αυτά, λειτουργεί κανονικά και εισπράττει καθημερινά χρήματα για λογαριασμό των πελατών της, τα οποία (σύμφωνα και πάλι με τις πηγές του δημοσιεύματος) παρακρατεί μέχρι και 45 μέρες, μέσω των λογαριασμών που τηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως δε αναφέρει σε άλλο σημείο η αρθρογράφος, «η εταιρεία δεν έχει ευθυγραμμιστεί ούτε με τον κανονισμό για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML – Anti-Money Laundering), ο οποίος αντανακλάται στην υπηρεσία «Συστηθείτε» (KYC – Know Your Customer). Η υπηρεσία αποτελεί έναν ηλεκτρονικό φάκελο όπου εμπεριέχονται στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, εισοδήματος και επαγγελματικής δραστηριότητας. Το χειρότερο; Όλα αυτά είναι γνωστά και καταγεγραμμένα από τη μητρική εταιρεία».

Επειδή το σχετικό δημοσίευμα στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία της μητρικής εταιρείας της efood, τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ετήσια έκθεση του 2020.

Επειδή με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν γνωρίζουμε αν έχουν εναρμονιστεί με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Επειδή τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα είναι κρίσιμα και ενέχουν με σαφήνεια στοιχεία οικονομικού σκανδάλου με πολλές προεκτάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε ελέγχους, για να διαπιστώσει αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα;

2. Προτίθεται να ζητήσει ελέγχους για το σύνολο των επιχειρήσεων – πλατφορμών που λειτουργούν στη χώρα μας και να φροντίσει για την ασφάλεια των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και να αποτρέψει τη δημιουργία κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κώστας

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκουφά Ελισσάβετ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος