Με Κοινοβουλευτική του Αναφορά για τους υπουργούς Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλεξιάδης Τρύφων φέρνει στη Βουλή τη διαμαρτυρία-καταγγελία των  Επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευής Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Σαλαμίνας για την καταστροφική για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες συμπεριφορά της ΟΛΠ/COSCO.

Ειδικότερα, με κοινό ψήφισμά τους ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.) και η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά (ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.), καταγγέλλουν την ΟΛΠ/COSCO για κατάφωρες καθημερινές παραβιάσεις της Σύμβασης Παραχώρησης, οι οποίες οδηγούν τη Ναυπηγοεπισκευή στον όλεθρο και τις τοπικές κοινωνίες στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ. χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της ΟΛΠ/COSCO αποικιοκρατική και πλήρους αδιαλλαξίας που περιλαμβάνει άρνηση διαβούλευσης και κακοδιαχείριση. Πρακτικές που έχουν  ως αποτέλεσμα   να διώχνονται πλοία από τη Ναυπηγοεπισκευή ακόμα και όταν υπάρχουν διατιθέμενες υποδομές, να συρρικνώνονται και να ακυρώνονται θέσεις  επισκευής πλοίων, την ώρα που χωροθετούνται δραστηριότητες άσχετες με τη Ναυπηγοεπισκευή σε θέσεις παραδοσιακά εκτέλεσης επισκευών πλοίων. Ταυτόχρονα ενώ εκτελούνται έργα σε πολλές θέσεις Ναυπηγοεπισκευής με αποτέλεσμα τη δραστική μείωσή τους και την άρνηση εφαρμογής κοινά αποδεκτού χρονοδιαγράμματος, μεγάλος αριθμός θέσεων επισκευής καταλαμβάνονται από αργούντα ή διαχειμαζόμενα πλοία. Οι φορείς της Ναυπηγοεπισκευής καταγγέλλουν την  κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Παραχώρησης που δεν επιτρέπει τη συρρίκνωση των θέσεων επισκευής, την κατάφωρη παραβίαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και την αυθαίρετη επιβολή και την υπέρμετρη αύξηση τελών σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευής και της Ελληνικής ναυτιλίας.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και ενημέρωση σχετικά με τις παρεμβάσεις τους, καθώς η υπομονή επιχειρήσεων και εργαζομένων έχει εξαντληθεί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους, ζητώντας  την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη συμπεριφορά της ΟΛΠ/COSCO και η καταστροφική της δράση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

για τους κ.κ. Υπουργούς

  • Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη
  • Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Οικονομικών
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Δεν πάει άλλο ! Οι Επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευής Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Σαλαμίνας καταγγέλλουν την ΟΛΠ/COSCO

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτει ως Αναφορά το κοινό Ψήφισμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.) και της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά (ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.) (Αρ. Πρωτ. 268/08.12.22) δια του οποίου καταγγέλλουν την ΟΛΠ/COSCO για κατάφωρες καθημερινές παραβιάσεις της Σύμβασης Παραχώρησης, οι οποίες οδηγούν τη Ναυπηγοεπισκευή στον όλεθρο και τις τοπικές κοινωνίες στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Ειδικότερα, με το Ψήφισμά τους οι Επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευής Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Σαλαμίνας καταγγέλλουν την ΟΛΠ/COSCO για άρνηση διαβούλευσης, πλήρη αδιαλλαξία, αποικιοκρατική συμπεριφορά, κακοδιαχείριση που διώχνει πλοία από τη Ναυπηγοεπισκευή ακόμα και όταν υπάρχουν διατιθέμενες υποδομές,  συρρίκνωση και ακύρωση θέσεων επισκευής πλοίων, με παράλληλη χωροθέτηση  δραστηριοτήτων άσχετων με τη Ναυπηγοεπισκευή σε θέσεις παραδοσιακά εκτέλεσης επισκευών πλοίων, ταυτόχρονη εκτέλεση έργων σε πολλές θέσεις Ναυπηγοεπισκευής με αποτέλεσμα τη δραστική μείωσή τους και την άρνηση εφαρμογής κοινά αποδεκτού χρονοδιαγράμματος, καθώς και κατάληψη μεγάλου αριθμού θέσεων επισκευής από αργούντα ή διαχειμαζόμενα πλοία με ευθύνη της. Καταγγέλλουν την  κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Παραχώρησης που δεν επιτρέπει τη συρρίκνωση των θέσεων επισκευής, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προάγει «…την παροχή, παράδοση και εκμίσθωση επιπρόσθετων υποδομών και ναυπηγοεπισκευαστικών δυνατοτήτων …., σε περιοχές που επί του παρόντος δεν φιλοξενούν Ναυπηγοεπισκευαστικές ιδιότητες...», την κατάφωρη παραβίαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και την αυθαίρετη επιβολή και την υπέρμετρη αύξηση τελών σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευής και της Ελληνικής ναυτιλίας.

Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ. χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της ΟΛΠ/COSCO ως συμπεριφορά ακραιφνούς αποικιοκράτη, δηλώνουν πως η υπομονή επιχειρήσεων και εργαζομένων έχει εξαντληθεί και ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη συμπεριφορά της ΟΛΠ/COSCO και η καταστροφική της δράση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Επισυνάπτεται το σχετικό ψήφισμα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα,  09-12-2022

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων