77 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.

Σε μια λιτή τελετή που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν, υπερασπίζοντας με τη ζωή τους το εργοστάσιο του Αη Γιώργη στο Κερατσίνι και το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα στις 13 Οκτώβρη 1944, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε στεφάνι με τη συντρόφισσα Καλλιόπη Βέττα, Βουλευτή Κοζάνης στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου.

Ήταν πέρυσι λίγες μόνο ημέρες μετά από την ΙΣΤΟΡΙΚΗ απόφαση του δικαστηρίου και την καταδίκη των εγκληματιών της Χ.Α. που έγραφα πως το αντιφασιστικό κίνημα αυτής της χώρας ποτέ δεν ξαπόστασε… και η σημείωση μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στη χώρα που η λέξη “ιστορική” εξαφανίζεται από επίσημες ανακοινώσεις και που η πρωτεύουσά της είναι η μόνη ευρωπαϊκή που δεν διαθέτει επίσημο μουσείο για την εθνική αντίσταση, η μνήμη παραμένει άσβεστη κι η Μάχη της Ηλεκτρικής ήταν η τελευταία μάχη που δόθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά την αποχώρησή των γερμανικών στρατευμάτων και ήταν νικηφόρα. Οι οργανώσεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, υποστηριζόμενες από ένοπλους πολίτες και εργάτες κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν τα γερμανικά στρατεύματα, αλλά να τους επιφέρουν μεγάλες απώλειες και να αιχμαλωτίσουν δεκάδες, μεταξύ αυτών και τον επικεφαλής τους.

(φωτογραφίες από την κηδεία των 11 ηρωικών μαχητών)

Για το μνημειακό αυτό χώρο, για το εξαιρετικό κτηριακό συγκρότημα του ανενεργού πλέον εργοστασίου της ΔΕΗ, κατέθεσα σε κοινοβουλευτική διαδικασία Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου. Καλώ το Υπουργείο να προχωρήσει στη διαδικασία ώστε ο χώρος να στεγάζει πλέον χρήσεις που να αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, σύμφωνα και με την πρόταση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Ιδανικός χώρος για μετατροπή του σε βιομηχανικό πάρκο, ιστορικός χώρος μνήμης και αντίστασης, σημείο αναφοράς για την περιοχή μας που δεν πρέπει να χαθεί αλλά να προστατευτεί από παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε κατεδάφιση και καταστροφή ή ξεπουλήματα για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα, όπως συνηθίζει η παρούσα κυβέρνηση, με πρόσφατη την αιφνιδιαστική απόφαση απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Η κήρυξη διατηρητέου μνημείου του κτηριακού συγκροτήματος του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι νέες χρήσεις του χώρου θα αποτελέσουν μια σημαντική καμπή στην ιστορία και το μέλλον της πόλης, που το είδαμε σήμερα πραγματικά ελπιδοφόρο, με τα παιδιά του Δημοτικού να καταθέτουν μαζί με τους δασκάλους τους στεφάνι.

Στο μνημείο, ο χαραγμένος οπλιτοδρόμος που γονατίζει πάνω στην πλάκα με τα λαξευμένα ονόματα των έντεκα νεκρών μαχητών, φαίνεται να χαμογελά για την αστείρευτη μνήμη αυτού του λαού, για τη διάδοση από γενιά σε γενιά.

Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης της Ηλεκτρικής

Νωρίς το απόγευμα με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά και της Οργάνωσης Μελών Κερατσινίου Δραπετσώνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της Μάχης της Ηλεκτρικής

 

Αργότερα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και τη μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές και υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.