Με Αναφορά του προς τoν Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών (Λ.Σ.Α.) μέσω της οποίας αναδεικνύει το πρόβλημα της υποχρέωσης υποβολής Υπευθύνων Δηλώσεων εργοδοτών για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους και ζητά την κατάργησή της.

 Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών  ύστερα από τις προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες των φορέων της αγοράς κρίνει ως ανούσια και υπερβολική την εν λόγω υποχρέωση η οποία ισχύει και για την επίσημη «αργία» της προηγούμενης εβδομάδας λόγω κακοκαιρίας. Το υπουργείο ούτε έχει δώσει κάποια νέα παράταση αλλά και ούτε έχει προβεί σε κάποια ενέργεια, με κίνδυνο να επιβληθούν υπέρογκα τιμωρητικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις.  Η κατάργηση της παραπάνω υποχρέωσης πρέπει να γίνει όχι μόνο γιατί είναι αίτημα των φορέων επιχειρήσεων και των λογιστών-φοροτεχνικών αλλά και λόγω των αναγκαστικών παρατάσεων που δίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα – και μάλιστα, με μεγάλη αναδρομική ισχύ, κάτι που αποδεικνύει και την δυσλειτουργικότητά της.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του στο αίτημα του Λ.Σ.Α.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τoν

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα:  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών ζητά  την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής Υ.Δ. εργοδοτών για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών (04-02-22) μέσω της οποίας εκφράζει την αναγκαιότητα της κατάργησης  της υποχρέωσης υποβολής Υ.Δ.  εργοδοτών για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών κατόπιν συναντήσεων και επικοινωνιών  που έχει κάνει με τους φορείς της αγοράς αλλά και έγγραφων διαμαρτυριών τους (ΒΕΑ, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Θεσπρωτίας κ.λ.π.) θεωρεί ανούσια και υπερβολική  την υποχρέωση υποβολής Υ.Δ. εργοδοτών για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Επειδή η υποχρέωση υποβολής αφορά την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ή διευκρίνιση ή νέα παράταση σχετικά με την ανεπίσημη «αργία» του ιδιωτικού τομέα ενόψει της κακοκαιρίας με κίνδυνο την επιβολή υπέρογκων τιμωρητικών προστίμων στις επιχειρήσεις. Η προβληματικότητα της παραπάνω υποχρέωσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δίνονται αναγκαστικές παρατάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με μεγάλη αναδρομική ισχύ.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα,  04-02-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Λ.Σ.Α.