Σημεία Ομιλίας του αν. τομεάρχη Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Β’ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συζήτηση ενός πολύ σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου και το ερώτημα που ζητά απαντήσεις και τώρα και στο μέλλον, σε πολιτικό και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή και ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα έξω από τη βαρβαρότητα των μνημονίων, στην ανάκαμψη και στα πλεονάσματα.
Χωρίς σεβασμό στο Σύνταγμα, προσβάλλοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, έγγραφα κατατίθενται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς να δίνεται η στοιχειώδης δυνατότητα στα μέλη των Επιτροπών να τα ξεφυλλίσουν ή να ανατρέξουν σε αυτά.
Απελπιστική η εικόνα της συνεδρίασης και μεγάλη ασέβεια στο ρόλο του Κοινοβουλίου, να βλέπεις εκτός από τον Εισηγητή, μόνο ένα Βουλευτή της ΝΔ – ο οποίος, σε λίγο θα φύγει, γιατί έχει να μιλήσει στην Ολομέλεια – και ο Υπουργός κ. Σκυλακάκης να κάνει κριτική στο πόσοι είναι μέσα στην αίθουσα, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ.
Να δοθούν απαντήσεις ποιο ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση αυτά που έχετε καταθέσει, θα μπορέσει να ενταχθεί στο σχέδιο που έχετε κάνει; Το 90%, το 95%, το 2%, το 5%; Απαντήστε τόσο τοις εκατό των μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο των μεσαίων, τόσο των μικρών.
Να δοθούν απαντήσεις, σε περίπτωση που επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο, δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα λάβουν, ποιος θα πληρώσει αυτά τα δάνεια; Ποιος θα επιβαρυνθεί σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής; Διότι σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σκυλακάκη ότι «κάθε ευρώ που σπαταλάμε, είναι μελλοντικός φόρος» να μην επιβαρυνθεί και άλλο το ελληνικό δημόσιο, με φόρους σαν τον ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς που βάλατε Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκτός και αν η απάντησή σας είναι αυτό που λέει η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, δηλαδή «εταιρείες ζόμπι» που πρέπει να οδηγηθούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναμένω τις απαντήσεις σας.