Με αφορμή την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών, που ακολουθεί το έγκλημα των Τεμπών, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε στην εκπομπή Evening Report στο ΟΝΕ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που όταν έχασε την κυβέρνηση, κατέληξε σε κείμενο, το οποίο είναι δημοσιοποιημένο και αναλύει τις ευθύνες και τα λάθη που κάναμε σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Δεν κρυβόμαστε… Σε ό,τι αφορά όμως το συγκεκριμένο ζήτημα θέλω να πω ότι είμαστε ακόμα στο μέσο μιας τραγωδίας, ας μείνει για λίγο στην άκρη η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Έχουμε χρόνο για να φτάσουμε στην αναγκαία κάθαρση…».

«Δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη, ούτε μέσω οδηγιών… Διαβάσατε την επιστολή του πρωθυπουργού; Είδατε την τελευταία παράγραφο; Εκεί κάνει μια απαράδεκτη παρέμβαση. Λέει ότι πρέπει να γίνει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα της Επιτροπής. Από πότε κάποιος πολιτικός δίνει οδηγίες στη Δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συμπλήρωσε:
«Παρέμβαση είναι να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει στη Δικαιοσύνη “κάντε τη δουλειά σας”. Θα βγει για παράδειγμα ο πρωθυπουργός και θα πει στο λιμενικό “κάντε τη δουλειά σας και σώστε ναυαγούς” ή θα πει στους τελωνειακούς “πιάστε το λαθρεμπόριο”; Αυτή είναι η δουλειά τους».

«Με χαρά ακούω στον πολιτικό διάλογο το θέμα των διαχρονικών ευθυνών. Όταν είχαμε τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι, όταν είχαμε το επακόλουθο ενός φυσικού φαινομένου, από την πρώτη στιγμή κάποιοι έβγαιναν και ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και υπουργών. Όταν τότε μιλούσαμε για διαχρονικές ευθύνες κάποιοι μας έλεγαν “τι είναι αυτά που λέτε…”. Τώρα ήρθε η κουβέντα στις διαχρονικές ευθύνες… Αφού τελειώσει η τραγωδία, να διαλευκανθούν όλες οι ευθύνες και να αποδοθούν, διότι είναι καταγεγραμμένο το κάθε τι. Κυβερνούν εδώ και 4 χρόνια, δεν μπορεί να λένε “δεν ξέρω τίποτα…”. Εγώ ως βουλευτής, μαζί με άλλους βουλευτές έχουμε καταθέσει ερώτηση που αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και έκανα το καθήκον μου. Δυστυχώς ο υπουργός που μας απάντησε γραπτώς, δεν έκανε το καθήκον του…» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες της τραγωδίας» σημείωσε και απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΝΔ και την ανεπιτυχή του προσπάθεια… συμψηφισμού ατυχημάτων με γεγονός που συνέβη το 2017, είπε «Αν υπήρχε πολιτική ευθύνη σε πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κινήσατε τη διαδικασία από το 2019 μέχρι το 2023 τότε αλλού είναι ευθύνη και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν υπήρχε πολιτική ευθύνη, τότε γιατί θέτετε αυτό το επιχείρημα;»

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα, απάντησε:
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και μην προσπαθούν κάποιοι με λάσπη στον ανεμιστήρα να ενισχύσουν άλλες δυνάμεις και να μας βάλουν σε πολιτικές περιπέτειες… Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και είναι αναγκαία η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Κατά τη δική μου πρόβλεψη, η οποία μέχρι τώρα έχει δικαιωθεί, οι εκλογές θα πάνε όσο το δυνατόν πιο πίσω. Αλίμονο αν κάποιοι τώρα σκέφτονται τις εκλογές, ας σεβαστούν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Αλλά πρέπει ο πρωθυπουργός να αφήσει τα βουνά και τις παραλίες και να ανακοινώσει ημερομηνία εκλογών. Η οργή της νεολαίας και της κοινωνίας φάνηκε ακόμα και στα γήπεδα, ακόμα και με λάθος συνθήματα».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο: