ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (22.9.2016)  

                                        ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Αρχίζουμε με την πρώτη με αριθμό 1277/19-9-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δωδεκανήσου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ηλία Καματερού προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αύξηση των τιμών ενοικίασης παραλιών στα νησιά.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αλεξιάδης.

Παρακαλώ, κύριε Καματερέ, έχετε τον λόγο.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη σύμπτωση. Όσες ερωτήσεις έχω κάνει απευθύνονται σε εσάς, παρόλο που σας έχω μεγάλη εκτίμηση και είστε πετυχημένος στο έργο σας. Φαίνεται ότι είναι τέτοιο το αντικείμενο που έχετε. Μπαίνω, όμως, στο θέμα.

Είχα κάνει και παλιότερα μια ερώτηση και γενικότερα για τα μέτρα στα νησιά που έχουν προβλήματα με την προσφυγική κρίση και ειδικότερα είχα πάρει ως παράδειγμα την τιμή στην παραχώρηση παραλιών, καθώς και σε αυτά τα νησιά υπήρχαν αυξήσεις και μάλιστα υπέρμετρες, τη στιγμή που είχαν πρόβλημα. Και είχα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κω.

Μετά από αυτά, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Ματζάκος, στις 23/5/2016 είχε απευθύνει έγγραφο προς τη Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, για να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός, και με δικό σας έγγραφο στις 27/5/2016, μετά την επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει, εσείς ζητήσατε από τη Γενική Γραμματεία να λάβει υπόψη της τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αυτά τα νησιά.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έγινε. Οι αυξήσεις διατηρήθηκαν. Κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Οι υπηρεσίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εντολές των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων; Ποιος χαράζει πολιτική; Και μάλιστα σε τέτοια ζητήματα, τα οποία αφορούν όχι την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά την επιβίωσή τους ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες. Και πέρα από τις γενικότερες συνθήκες, έχουμε και τις ειδικότερες στα νησιά. Και βλέπετε από τα στοιχεία που εσείς ο ίδιος δώσατε προχθές για τον ΦΠΑ πόσο πεσμένη είναι η είσπραξή του -και όχι λόγω μη ελέγχων- στα νησιά που είχαν πρόβλημα με το μεταναστευτικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Καταρχήν, προτού σας δώσω τον λόγο, κύριε Αλεξιάδη, να πω ότι οι ερωτήσεις προς τους Υπουργούς δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική εκτίμηση προς τους Υπουργούς. Οι ερωτήσεις έχουν σχέση μόνο με το αντικείμενο. Η εκτίμηση είναι δεδομένη.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ.

Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κι ευχαριστώ κι εσάς, κύριε Βουλευτά, για την ερώτηση, διότι δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση που έχουμε στη Βουλή γι’ αυτά τα ζητήματα.

Άλλωστε, έχετε αποδείξει με επανειλημμένες παρεμβάσεις, και με τη μορφή ερωτήσεων και παρεμβάσεων σε νομοθετήματα, το ενδιαφέρον σας για την περιοχή σας και τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι προσφυγικές ροές στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το θέμα, η άποψη της Κυβέρνησης έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στο έγγραφο που αναφέρατε από 27/5/2016, το οποίο προήλθε μετά από δική σας ερώτηση που είχε συζητηθεί στη Βουλή στις 23/5/2016 γι’ αυτό το θέμα.

Τότε με έγγραφο που στείλαμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, είπαμε ότι είναι επιβεβλημένο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης-ανακούφισης των κατοίκων και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα νησιά αυτά, κινούμενη πάντα στα πλαίσια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Ειδικά για τις τιμές ενοικίασης χώρου για την τουριστική περίοδο, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή ενέργεια, ώστε να ενισχυθούν αυτά τα νησιά και ειδικά οι περιοχές που δέχθηκαν και δέχονται προσφυγικές ροές. Αυτή ήταν η κατεύθυνση που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία και είναι συγκεκριμένη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο σαφής διατύπωση.

Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα που θέτετε, αν εμείς αυτό που λέμε σαν πολιτική ηγεσία πολλές φορές φτάνει κάτω στις Υπηρεσίες ή αν οι Υπηρεσίες υλοποιούν ή όχι τις εντολές, θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες γιατί έχω πάρα πολλά παραδείγματα περιπτώσεων, όπου η Βουλή – όχι η Κυβέρνηση, διότι εμείς σαν κυβέρνηση, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, αυτό πρέπει να περάσει από τη Βουλή- έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις. Δυστυχώς, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να ερμηνεύουν οι ίδιοι τους νόμους όπως θέλουν και να ταλαιπωρούν πολίτες ή επιχειρήσεις. Δεν έχουμε πάντοτε εκείνη την υλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή αποφάσεων που θα έπρεπε να έχουμε, ακριβώς για να κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση και για να μην αδικήσουμε κανέναν. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου από τις 31 Μαΐου ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο έγγραφο και με έγγραφό της ζητά να προτείνουμε την παροχή της δυνατότητας έκπτωσης μέχρι 20% επί του συνολικού διαμορφωθέντος μισθώματος για την απλή χρήση αιγιαλού υπό την μορφή οδηγίας προς τους δήμους που εδρεύουν προς τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Η εν λόγω έκπτωση θα χορηγείται υπό τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε δήμου υπό τον προαναφερθέντα περιορισμό του 20% βάσει της ιδιαίτερης γνώσης που διαθέτει επί της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης. Η έκπτωση θα χορηγείται από το ποσοστό που αφορά τον δήμο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μισθώσεων είναι προς ολοκλήρωση και έχει ήδη καταβληθεί το ποσό που αφορά το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή η διαδικασία, δηλαδή, είναι θέμα των δήμων, διότι φέτος, όπως ξέρετε, με βάση την απόφαση οι δήμοι είχαν αυτήν την ευθύνη για αυτήν την ιστορία.

Να είστε σίγουρος, λοιπόν, ότι εγώ θα ελέγξω την όλη υπόθεση. Θα απαντήσω και στη δευτερολογία μου για το τι πρόκειται να γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Καματερέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αυτό το έγγραφο προς τους δήμους, δυστυχώς, δεν κοινοποιήθηκε και από ό,τι ξέρω δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν ξέρω αν σε άλλους έγινε και σε άλλους δεν έγινε. Πάντως, ξέρω ότι σε κάποιους δεν έγινε. Ελπίζω τώρα με τη δημοσιοποίηση οι δήμοι να το λάβουν υπ’ όψιν τους και να ανακουφίσουν τους δημότες μας οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει αυτά τα χρέη, διότι δεν φτάνει που είχαν πρόβλημα πέρυσι, είχαν και φέτος λόγω της περυσινής εικόνας.

Όμως, με αφορμή αυτό, ήθελα να σας πω γενικότερα γι’ αυτά εδώ τα νησιά, επειδή αυτήν την περίοδο συζητάμε –και ξέρω ότι το συζητάτε κι εσείς- να παρθούν κάποια μέτρα τα οποία είχαμε υποσχεθεί, αλλά προβλέπονται και από τη συμφωνία του καλοκαιριού, ότι αν τα οικονομικά πάνε καλά, θα μπορέσουμε είτε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα τα οποία καταργήσαμε είτε να ανακουφίσουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες, τάξεις ή περιοχές. Σ’ αυτά τα πλαίσια περιμένουμε τις προτάσεις σας. Στα νομοσχέδια που θα έρθουν γίνεται μια δουλειά, συμμετέχουμε και εμείς και προτείνουμε.

Θα μου επιτρέψετε να ξεχωρίσω δύο ζητήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και πρέπει να τα λάβετε υπ’  όψιν σας. Πρώτον, όσον αφορά την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά –αυτά που έχουν μείνει- με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προχθές για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στα νησιά, φάνηκε καθαρά ότι στα περισσότερα νησιά αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Αυτό δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση του συντελεστή, όσο στη βελτίωση της εισπραξιμότητας, γιατί υπάρχει μια μελέτη από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που λέει ότι τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν τα  προσδοκώμενα.

Άρα, αυτή η βελτίωση είναι από την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών, παρ’ ότι υπάρχουν παράπονα –θα τα ξέρετε αυτά και ξέρω ότι είναι δύσκολο να λυθούν στο σύνολό τους, αλλά είμαι σίγουρος ότι προσπαθείτε- ότι πάλι την πληρώνουν οι μικροί και δεν ελέγχονται οι μεγάλοι. Ξέρω ότι ο έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολος και δεν φαίνονται άμεσα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα φανούν και από εκεί.

 Άρα, όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, επειδή στο τέλος του χρόνου λήγει αυτό το καθεστώς, σας παρακαλώ να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε τουλάχιστον στα νησιά που είχαν πρόβλημα με το προσφυγικό, γιατί έχει μεγάλη σημασία. Έχει μεγάλη σημασία γιατί ό,τι καταργείται δύσκολα επαναφέρεται.

Αν κρατήσουμε τον μειωμένο συντελεστή, θα είναι από τα ελάχιστα που έχουμε για τη νησιωτικότητα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι το τελευταίο που θα πω.

Δεύτερον, βλέπουμε κατά καιρούς αποφάσεις σας -και καλά κάνετε- για αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε περιοχές που είχαν θεομηνίες και διάφορα άλλα προβλήματα. Πολύ καλά κάνετε.

Όμως, σας παρακαλώ να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι θεομηνία είναι, χωρίς να παρεξηγηθώ, είναι ένα πρόβλημα -πάλι χωρίς να παρεξηγηθώ, γιατί έχουμε δείξει πόσο ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους που έρχονται και πώς τους φιλοξενούμε, αλλά είναι ένα πρόβλημα, όπως και να το κάνουμε- και στα νησιά αυτά που έχουν και είχαν αυτές τις ροές και θα μπορούσε κατ’ αντιστοιχία να δώσουμε μια αναστολή καταβολής χρεών εξάμηνη, όπως δίνουμε και στις άλλες περιοχές.

Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτά τα νησιά, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα που δεν πήγε καλά η σεζόν, που ήταν πολύ μειωμένος ο τζίρος, μέχρι και 50%, μέχρι και 60% σε κάποιες επιχειρήσεις, για να πάρουν μια ανάσα μέσα στον χειμώνα.

Νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε τον τρόπο, κατ’ αντιστοιχία με τις άλλες αποφάσεις για τις άλλες περιοχές, να το κάνετε και για τα νησιά αυτά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε και εμείς.

Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα ολοκληρώσω το προηγούμενο και θα απαντήσω αμέσως στα θέματα που θέσατε.

Θα ελεγχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, εάν αυτό που δόθηκε σαν κατεύθυνση και που ήταν τελείως λογικό, δηλαδή να υπάρχει μείωση, έκπτωση έως και 20% στις τιμές ενοικίασης, έχει φτάσει και αν έχει υλοποιηθεί.

Θα σας ενημερώσω και εγγράφως για το ποιοι τελικά δεν υλοποίησαν αυτήν την κατεύθυνση της Κυβέρνησης. Διότι βλέπουμε μερικές φορές στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις κάποιους να κατηγορούν την Κυβέρνηση για αναλγησία και ένα σωρό άλλα πράγματα. Θέλουμε να δούμε σε αυτό το ζήτημα, πώς ανταποκριθήκαν διάφοροι τοπικοί άρχοντες και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Θα ελεγχθούν αυτοί και θα έχετε πλήρη ενημέρωση.

Σ’ ό,τι αφορά τώρα τα πολύ σωστά ζητήματα που βάλατε για τα νησιά, όπως ξέρετε από τον ν. 4334/16, υπάρχει η σχετική δέσμευση της πολιτείας, ότι από την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων θα επανεξεταστούν τα θέματα των συντελεστών του ΦΠΑ, είτε για τα νησιά, είτε γενικότερα.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν μια πολιτική μας επιλογή, ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα, στην οποία οδηγηθήκαμε μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Να σας θυμίσω και την ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκαν και ο ν. 4334 και ο ν. 4336, παρά το ότι κάποιοι τώρα έρχονται και μας κατηγορούν για αυτά που ψήφισαν οι ίδιοι. Δεν πειράζει! Αποδεικνύει ο καθένας την υπευθυνότητά του.

Ειδικά τώρα για τα νησιά, βεβαίως, και μελετούμε με κάθε δυνατότητα το πώς μπορούν να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και απάντησης οικονομικής, από την πλευρά της πολιτείας, στο τρομερό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εκεί.

Σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα του ΦΠΑ που είπατε πριν, πολύ σωστά επισημάνατε, ότι από τα στοιχεία που δημοσιοποιήσαμε χθες φαίνεται το τι έγινε με το ΦΠΑ του Αυγούστου, που αφορά το ΦΠΑ που εισπράχθηκε τον Ιούλιο και εμφανίστηκε τον Αύγουστο.

Βεβαίως, αυτό δεν ακούστηκε πολύ στις ειδήσεις, διότι δεν ταιριάζει στην καταστροφολογία και σε όλη την προπαγάνδα και σε όλο αυτό που προσπαθούσαν να στήσουν όλο αυτό το διάστημα ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Διότι τους πειράζει να φαίνεται, ότι σε κάποια νησιά αυξήσαμε το ΦΠΑ 150%, 170%, νούμερα τα οποία άλλη φορά δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καν. Αυτό είναι αποτέλεσμα, όμως, συγκεκριμένων ελέγχων, συγκεκριμένου συντονισμού και δεν είναι αποτέλεσμα του Αλεξιάδη. Δεν το λέω με αυτήν την έννοια. Είναι αποτέλεσμα μας συλλογικής προσπάθειας που γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σ’ ό,τι αφορά, λοιπόν, αυτό, επίσης θέλω να πω να διαβάσουν ορισμένοι δημοσιογράφοι γεωγραφία στην Ελλάδα. Η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα δεν είχαν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που αυξηθήκαν και άρα δικαιολογείται από εκεί η αύξηση εσόδων. Διότι ορισμένοι στην τύφλωση που έχουν πάθει, για να χτυπήσουν την Κυβέρνηση, για να παραπληροφορήσουν, δεν διαβάζουν καν στοιχειώδη πράγματα. Λένε δηλαδή ότι προήλθε αυτή η αύξηση του ΦΠΑ του Αυγούστου από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, όταν υπάρχουν νησιά που δεν αυξήθηκε καθόλου ο ΦΠΑ, είχαν τον ίδιο ΦΠΑ που είχαν και την προηγούμενη περίοδο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)

Κλείνοντας, λοιπόν, λέω ότι θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πολύ καλή πρόταση που καταθέτετε, δηλαδή να αντιμετωπιστούν τα νησιά, σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, με τις διαδικασίες που δίνει δυνατότητα ο νόμος, και να εξεταστούν και σαν περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια θεομηνία ή από κάποια καταστροφή, όπου δίνουμε παράταση φορολογικών υποχρεώσεων. Θα εξεταστεί αυτήν η πρότασή σας και θα σας απαντήσω σύντομα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων   Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εμείς ευχαριστούμε.