Στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, στην αποκάλυψη στελεχών της ΝΔ που έχουν ενσκήψει στο πλιάτσικο, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALERT, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης

«Το λέω με σαφήνεια, αν οι απλοί βουλευτές κάνουν αυτά που κάνουν, φανταστείτε τι γίνεται σε επίπεδο στελεχών του κόμματος, Γεν. Γραμματέων, Διοικητών Οργανισμών, Υφυπουργών, Υπουργών και όλων αυτών που κατά καιρούς τους καταγγέλλουμε δημόσια στη Βουλή. Δεν είναι ένα απλό σκάνδαλο, είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ο Βουλευτής μας Μάριος Κάτσης το είχε εδώ και καιρό αποκαλύψει, από τον Ιούνιο του 2021. Το μόνο που δεν μπορεί να πει η ΝΔ είναι “τώρα το μάθαμε”. Τότε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πιερρακάκης επέλεξε την εύλαλη σιωπή, δεν απάντησε, δεν έδωσε τα στοιχεία. Τώρα, κύκλοι του κ. Πιερρακάκη αφήνουν υπονοούμενα ότι δεν είναι αρμόδιος και ότι έχει ευθύνη το Υπερταμείο, φωτογραφίζοντας άλλον Υπουργό που έχει την ευθύνη του. Ποια είναι η ουσία του ζητήματος; Ότι την ίδια ώρα που ο Έλληνας πολίτης βογκάει στο φούρνο, στο βενζινάδικο, στο σούπερ μάρκετ και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, έχουν στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό διαφθοράς και διαπλοκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αναδείξει εδώ και πολύ καιρό και το ερώτημα είναι: τόσο καιρό που έχει βγει στη δημοσιότητα ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, τα μεγάλα ΜΜΕ, οι μεγάλες εφημερίδες, τα μεγάλα sites δεν ήξεραν τίποτα;

 Τώρα άνοιξε μια χαραμάδα για να φωτιστεί μια πολύ βρώμικη υπόθεση. Θα δούμε σχέσεις και με άλλα πολιτικά πρόσωπα, θα δούμε την πορεία των χρημάτων, θα δούμε τι ξέχασαν να δηλώσουν κάποιοι στα Πόθεν Έσχες τους, θα πρέπει να απαντηθεί στις αρμόδιες αρχές πως ένας Βουλευτής κυβερνώντος κόμματος, όπως φαίνεται από τη «Διαύγεια», έχει πάρει 1.000.000 ευρώ από το Ελληνικό δημόσιο! Δεν είχαν τα ΕΛ.ΤΑ. νομική υπηρεσία; δεν υπήρχαν τόσες ελληνικές εταιρείες; έπρεπε να πάνε σε εταιρεία στο εξωτερικό που είχε σχέση με ένα Bουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Είναι μια δυσώδης υπόθεση, που δεν αφορά όλον τον πολιτικό κόσμο, αλλά αφορά τη ΝΔ. Και επειδή δεν είμαι της λογικής των γενικεύσεων, είτε στο θέμα του Κολωνού, είτε σε θέματα διαφθοράς, υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι μέσα στη ΝΔ και πρέπει να δώσουν σαφέστατη απάντηση. Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση, πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και κυρίως να απομακρυνθούν όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη. Στην πολιτική, η ανάληψη ευθύνης δεν σημαίνει ότι πάω στην εκκλησία ανάβω ένα κερί και λέω “Θεέ μου συγχώρεσε με για το κακό που έκανα”, στην πολιτική, ανάληψη ευθύνης σημαίνει παραίτηση. Τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΠ, το Υπερταμείο έχουν πολιτικό προϊστάμενο. Να αναλάβουν την ευθύνη και να μην κρύβονται πίσω από δικαιολογίες».

 

Στην αδόκιμη προσπάθεια του παριστάμενου βουλευτή της ΝΔ να καλύψει το πλήγμα που έχει δεχτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσποιούμενος ότι σαν κόμμα αντέδρασαν όπως έπρεπε, επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά “non paper” για εξίσωση του σκανδάλου πλουτισμού και διασπάθισης δημοσίου χρήματος με λεκτικές αναφορές βουλευτών, ο Τρ. Αλεξιάδης απάντησε:

«Υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρχε πολιτική ευθύνη όταν τον Ιούνιο του 2021, Βουλευτής μας έθεσε ερώτημα για αυτό το θέμα στη Βουλή, αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία και ο αρμόδιος Υπουργός και η ΝΔ ως κόμμα συγκάλυψαν την υπόθεση αφού από τη δημοσιοποίηση της ερώτησης και της μη απάντησης γνώριζαν. Αφού όλα ήταν άψογα και δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ;

 Η ΝΔ ήξερε εδώ και πολύ καιρό το τι κάνει ο συγκεκριμένος Βουλευτής και η ευθύνη είναι δική της, δεν μπορεί να λέει ότι έχει ευθύνη κάποιος άγνωστος, κάποιος τυχαίος, κάποιος Διευθύνων Σύμβουλος, κάποιο άγνωστο Υπερταμείο. Τα ΕΛΤΑ έχουν πολιτικό προϊστάμενο, έχουν αρμόδιο υπουργό που έχει την πολιτική ευθύνη για όσα έκαναν τα ΕΛΤΑ, εκτός και αν θέλουν να μας πείσουν ότι τα ΕΛΤΑ δεν ήξεραν τον συγκεκριμένο Βουλευτή και τυχαία επί ΝΔ πήρε περίπου 1.000.000 ευρώ. Πολιτική ευθύνη υπάρχει στην κυβέρνηση για όσα έγιναν στα ΕΛΤΑ, πολιτική ευθύνη υπάρχει στην κυβέρνηση για όσα έγιναν στο Υπερταμείο. Και πρέπει σε επόμενο στάδιο να δούμε το τι κάνουν και άλλες εταιρείες του Υπερταμείου και το πώς χειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

 Για την προστασία του πολιτικού συστήματος, για την προστασία της Δημοκρατίας, για την προστασία του ρόλου του Βουλευτή να βγάλουμε πλέον από το μυαλό μας ότι όταν κάποιος εκλέγεται Βουλευτής μπαίνει σε ένα κόσμο προνομίων. Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις και ειδικές αμοιβές για τον Βουλευτή, για να μπορεί να κάνει την δουλειά του και να μην χρειάζονται άλλες πηγές. Δεν μπορώ να καταλάβω πως σε ένα Βουλευτή δεν του φτάνει ο αρκετά ικανοποιητικός μισθός που παίρνει και χρειάζεται να κάνει ένα σωρό άλλες δουλειές και να μπλέκει με τέτοιες απαράδεκτες δραστηριότητες. Βουλευτής και ασχολείται με εταιρίες που παίρνουν τα σπίτια του κόσμου; Είναι δικό τους θέμα ας το λύσουν.

 Όσον αφορά το θέμα Βουλευτής, θα πρέπει να σταματήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς που έχουν και να φορολογούνται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεν χρειάζονται ειδικά φορολογικά καθεστώτα, είναι απαράδεκτο, όπως πρέπει να σταματήσει και η διαδικασία με τη χορήγηση αυτοκινήτων. Είμαι από τους λίγους βουλευτές που θεώρησα ότι δεν έπρεπε να επιβαρύνω την ελληνική Βουλή και να πάρω βουλευτικό αυτοκίνητο, όταν το σπίτι μου απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βουλή, το να δοθεί σε Βουλευτές της επαρχίας το καταλαβαίνω. Μια σειρά από τέτοια προνόμια δυστυχώς δυσφημίζουν τον ρόλο του Βουλευτή».