Χαιρετισμός του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ως εκπροσώπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος με θέμα «Εταιρική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή: το κυνήγι του χαμένου θησαυρού»

https://youtu.be/gjSxf9seseo

Σας μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θα είναι μαζί μας σήμερα – αν και θα ήθελε γιατί είναι και από τα αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ – είναι περιοδεία στη Λάρισα. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα να πούμε και εμείς την άποψή μας σε ένα χαιρετισμό, διότι δεν θέλω να μετατρέψω τον χαιρετισμό σε ομιλία, να σεβαστώ και το χρόνο και κυρίως να παραμείνω στη συζήτησή σας, για όσο υπάρχει δυνατότητα από το πρόγραμμα της ημέρας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος και τους υπόλοιπους διοργανωτές για την σημερινή σας διαδικασία, είναι σημαντικό να υπάρχει δημόσιος διάλογος για τα θέματα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, είναι σημαντικό να υπάρχουν μελέτες, είναι σημαντικό να τα κουβεντιάζουμε και θέλω να ξεκινήσω με αυτό: Να υπάρχουν μελέτες.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, αν και συμμετέχω από την δεκαετία του ’90 σε επιτροπές, με Υπουργό τότε τον Γεννηματά, αργότερα τον Αλέκο Παπαδόπουλο, στην επιτροπή Γεωργακόπουλου μετά, πουθενά δεν βρήκαμε μια μελέτη που να μετρά πόσο κοστίζει στο Ελληνικό δημόσιο, τι αφαιρεί από τα δημόσια έσοδα, το άθροισμα φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίου – διαφθοράς. Η Ε.Ε., όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα – σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ – το υπολογίζει από 6 έως 9 δις, ανάλογα με τη χρονιά. Υπάρχουν άλλοι φορείς που το υπολογίζουν ετήσια σαν άθροισμα, φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο – διαφθορά να φτάνει ακόμα και τα 15 δις ! Πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για μια μελέτη αξιόπιστη. Γι’ αυτό προκαλώ και παρακαλώ τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Βεσυρόπουλο, να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Οικονομικών μια τέτοια μελέτη από Πανεπιστήμιο και άλλους ανεξάρτητους φορείς, με γνώσεις στο αντικείμενο, ώστε να ξέρουμε σαν χώρα τι μας κοστίζει ακριβώς όλη αυτή η διαδικασία και το τι στερεί από τα δημόσια έσοδα. Θα είναι καλό να γίνει κάτι τέτοιο γιατί πιστεύω θα έχει πάρα πολλές εκπλήξεις.

Είμαι χαρούμενος για το ότι απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο συνέδριό σας. Χαρούμενος γιατί πολλοί εισηγητές με μεγάλη εξειδίκευση στο αντικείμενο, είναι παλιοί συνεργάτες από διαφορετικά μετερίζια, είναι άτομα με γνώσεις στο πεδίο. Και χαίρομαι πάρα πολύ και θα τους παρακολουθήσω όσο μπορώ.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές στο αντικείμενο αυτό, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές προσεγγίσεις και η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών απέδειξε και τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Αλλά δεν είμαι σήμερα εδώ και δεν θα χρησιμοποιήσω τη δυνατότητα που μου δίνεται για να αναφερθώ σε αυτά. Είναι επίσης σίγουρο και σε αυτό θέλω να επιμείνω, ότι πρέπει στα ζητήματα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, να διερευνήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις το minimum της πολιτικής συνεννόησης και της συνεργασίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο, ένα κοινωνικό μέτωπο απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αλλά και την πάταξη της εγκληματικότητας που κρύβεται πίσω από αυτά τα φαινόμενα.

Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε διαθέσιμοι να συναινέσουμε σε κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν κυβερνήσει, οπότε δεν έχει σημασία να πούμε τις προθέσεις μας, έχει σημασία ο καθένας να μετράει τις πράξεις μας και πάνω σε αυτό θα κριθούμε. Κλείνοντας θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά προσανατολισμένος στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, γι’ αυτό και πήραμε πολλές πρωτοβουλίες στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε, καλή συνέχεια.

H ατζέντα του Συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος με τίτλο ” Εταιρική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή: το κυνήγι του χαμένου θησαυρού”