«Κυρίαρχο ζήτημα η εκρηκτική άνοδος των τιμών και η κατάσταση της Οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα και μεγάλη η καθυστέρηση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο κύμα των επιβαρύνσεων που πλήττει νοικοκυριά και αγορά», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Ελλάδα FM, o βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε καταθέσει προτάσεις και είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξης της αγοράς καθώς η ακρίβεια στην ενέργεια είχε από τότε αρχίσει να κάνει δυναμικά την εμφάνισή της» δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προώθησε αιτήματα φορέων της αγοράς, όπως για παράδειγμα των βενζινοπωλών, οι οποίοι έβλεπαν εδώ και καιρό τις μεγάλες αυξήσεις στο καύσιμο κίνησης και θέρμανσης με αποτέλεσμα την γενίκευση της ακρίβειας σε πολλούς τομείς της οικονομίας». Παρ΄ όλες τις προειδοποιήσεις όμως «ο μεν κ. Μητσοτάκης άργησε να πάρει μέτρα καθώς η ακρίβεια είχε χτυπήσει την αγορά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, οι δε προβλέψεις τους για την Οικονομία πέφτουν συνεχώς έξω, όπως έγινε και με τον προϋπολογισμό του 2022, που προέβλεπε ότι η πανδημία θα υποχωρήσει στις αρχές του 2022». Παράλληλα βλέπουμε να μιλούν τώρα για την ανάγκη παρέμβασης, υιοθετώντας   τη διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ της κρατικής παρέμβασης με στοχευμένες πολιτικές για την ενίσχυση των φτωχών, λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, για την οποία «πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι κουνώντας μας το δάχτυλο, με μεγάλο θράσος και προκλητικότητα, έβγαιναν και έλεγαν ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μια χώρα. Τώρα βεβαίως …. δεν πειράζει ποτέ δεν είναι αργά».

Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν άμεσα ενέργειες για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και «δεν μπορεί να βγαίνουν υπουργοί και να κατηγορούν δημοσιογράφους  επειδή τόλμησαν να βάλουν το θέμα της ακρίβειας στην λαϊκή αγορά ή να λένε «ας κάνουμε τον σταυρό μας» για όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Είναι λάθος προσέγγιση, το δημόσιο μπορεί και πρέπει να κάνει παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτείται, όπως για παράδειγμα  η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο καύσιμο κίνησης και θέρμανσης». Μιλώντας για κέρδη που θα επιφέρει η μείωση του ΕΦΚ, ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου που θα προκύψουν από την αύξηση του τζίρου, αλλά και στην αναζωογόνηση της αγοράς με επαγγελματίες που θα δραστηριοποιηθούν εκ νέου, όπως π.χ. οι υδραυλικοί ή οι συντηρητές ασχολούμενοι με τη θέρμανση, με λέβητες καλοριφέρ κ.λπ.

«Αυτοί που οδήγησαν την χώρα στις μνημονιακές πολιτικές είναι οι ίδιοι που θέλουν να δημιουργήσουν τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, για να ξαναπούν το περίφημο «δεν υπάρχει εναλλακτική». Θέλουν να επιβάλλουν συγκεκριμένες πολιτικές λιτότητας, για αυτό και δημιουργούν το συγκεκριμένο περιβάλλον. Τι τους ανάγκασε να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ  και να νομοθετήσουν αφορολόγητο για δωρεές μέχρι 800 χιλ. ευρώ; Αυτή ήταν η ανάγκη της κοινωνίας; Η ανάγκη της κοινωνίας ήταν άλλη. Δεν το κάνουν γιατί έχουν σαφή πολιτική επιλογή. Αυτές τις πολιτικές επιλογές που τις πληρώνει τώρα ο πολίτης και η κοινωνία, θα τις πληρώσουν αυτοί πολιτικά».