Εκρηκτική η κατάσταση που προμηνύεται  για την οικονομία και την κοινωνία από τον ερχόμενο Οκτώβρη, αλλά η κυβέρνηση αρνείται  να καταλάβει και να λάβει τα ανάλογα μέτρα που θα την αποτρέψουν, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA CHANNEL.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για το σχέδιο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, επικαλέστηκε την προσωπική του εμπειρία από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της περιόδου 2015-2016 και τόνισε πως απέναντι στην προσπάθεια κάποιων να δώσουν χρήματα με τη μορφή δανείων, δηλαδή υπό μνημονιακή εποπτεία «μακάρι η κυβέρνηση Μητσοτάκη  να μη φέρει μετά την Αγία Σοφία, άλλη μια εθνική ήττα».

Η Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι μια Ευρώπη, που διευρύνει τις ανισότητες Βορρά – Νότου, το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ανάπτυξης το οποίο είχαν οραματιστεί ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί και όχι κράτη που κερδίζουν μέσα στην κρίση εις βάρος άλλων κρατών, ήταν απόψεις που πάντα συγκρούονταν. Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης, συνέχισε ο Τρ. Αλεξιάδης έγκειται στα τεράστια υπό συζήτηση ποσά, καθώς και στο ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα αποτελέσει οδηγό για τη διαχείριση μιας κρίσης,  που  παραμένουν άγνωστα τα όρια της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.   

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπροσθοβαρούς και γενναιότερης παρέμβασης του Δημοσίου για την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας έχει βρει σύμφωνους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Μικρομεσαίοι, επιχειρηματίες, ψηφοφόροι της ΝΔ, λογιστές που ταλαιπωρούνται από τις δαιδαλώδεις πλατφόρμες και εγκυκλίους, δεν πείθονται πλέον από το ψεύτικο αφήγημα της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μίλησε για διάθεση εξ αρχής όλου του αποθεματικού που κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση, όπως ακούγεται από αυτούς που κάποτε άφησαν τα ταμεία άδεια για του επόμενους, αργότερα αμφισβήτησαν την ύπαρξη του αποθεματικού, μετά έκαναν κριτική για τη δημιουργία του και πλέον το διανέμουν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ενώ η κοινωνία στενάζει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να ευνοεί διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα με πρόσφατη κίνηση την κατάθεση στη 1:00 πμ, Παρασκευή βράδυ προς Σάββατο πρωί, φορολογικού νομοσχεδίου όπου εισοδήματα άνω των 40.000 €  ελαφρύνονται φορολογικά κατ΄ απαίτηση διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων. Στη Βουλή δεν έχει έρθει ακόμη διάταξη που να προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε συνδυασμό με την απουσία ακατάσχετου ειδικού λογαριασμού προαναγγέλλουν την  εφιαλτική κατάσταση που θα βιώσουν οι πολίτες από τον Οκτώβριο.

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην απαράδεκτη και αντιδεοντολογική ανάρτηση των φρικιαστικών βίντεο από τη σφαγή στη ΔΟΥ Κοζάνης, σε αδηφάγα ΜΜΕ και υπενθύμισε τη δήλωσή του από την πρώτη στιγμή, μέσω της οποίας κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να παρέμβουν. Το κατέβασμα των ατιμωτικών βίντεο, τη στιγμή που δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή,  πρέπει να συνοδευτεί από την εύρεση του υπεύθυνου της διαρροής, καθώς και με τη διαλεύκανση αν υπήρξε οικονομικό κίνητρο.